"Läget är perfekt framför Domkyrkan. Här måste det finnas möjlighet att bygga upp något mer publikt", tänkte Åsa Veghed som ny kulturchef förra året och började planera.

Relaterat till artikeln

Hon vill att huset ska vara till för allmänheten. Men få har varit där inne och upplevt lokalerna med sina vackra fönster och sett Sveriges äldsta bok Skaramissalet och 1800-talsbiblioteket med Harry Potter-känsla.

– Tanken är att locka in alla generationer i huset genom att arbeta med publika lek- och lärutställningar för barn. I år sammanföll det med Lennart Hellsings 100-årsjubileum. Valet föll på Allemansland i år, säger kulturchef Åsa Veghed i ett pressmeddelande.

Hon hoppas nu på att kunna fortsätta att arbeta i samma anda.

– Besökssiffrorna visar att det finns ett behov av barnverksamhet. Väldigt ofta är det mor-och farföräldrar som går på Allemansland med sina barnbarn. Det är trevligt att kunna erbjuda något roligt att göra på helgen över generationsgränserna. Hellsings värld med Krakel Spektakel och Herr Gurka inbjuder till det.

Relaterat till artikeln

Kulturchefen ser nu hur det kokar av kreativitet a la Hellsing i Skara kommun. Den 24 september blir det en konsert för vuxna med ”Hälsning från Hellsing”. Trion Måne och Sol uppträder då på nya biblioteket i Skara.

Förskolan Paletten har gjort en godisaffär i lera inspirerad av en av Lennart Hellsings böcker om Krakel Spektakel.

Foto Skara kommun

Även på förskolorna i Skara kommun sjuder kreativiteten bland barnen. Det dansas med Herr Gurka och skapas dockteater. Det arbetas med bokstäver utifrån ABC-boken och några har byggt upp en godisaffär utifrån boken ”Krakel Spektakel köper en klubba” och arbetar med siffror.

– Men vi arbetar med mycket annat också i huset. Snart drar kurser i släktforskning igång. Vi har nu en bibliotekarie och konservator på plats som arbetar med säkerhetsfrågor, omhändertagande av de äldre böckerna och materialet, säger kulturchef Åsa Veghed i pressmeddelandet.

– Vi ska gå in i ett samarbete kring en databas med Uppsala universitetsbibliotek och många andra forskningsbibliotek, där vi kan synliggöra och långtidslagra det äldre materialet som finns på biblioteket och göra det sökbart. Som forskare och lekman kommer du kunna googla fram material som finns i våra samlingar och som vi lägger in i den här databasen, fyller samlingsbibliotekarie Alexandra Tengelin Nyström i.

– Det ska bli jättespännande att se vad det kommer ge för resultat, men tillgängligheten för Skaras unika bokskatt kommer synliggöras och bli tillgänglig på ett helt nytt sätt den digitala vägen. Det är helt klart, säger kulturchef Åsa Veghed.