Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya tobakslagen - det här gäller på Skaraborgs sjukhus

Ha ett litet förråd med nikotinmedel till hands och undvik att ta på dig rollen som rökpolis. Råden kommer från Skaraborgs sjukhus Emma Pantzar apropå den nya tobakslagen.

Från och med den 1 juli gäller en ny tobakslag som ger fler rökfria miljöer. Den innebär bland annat att det blir förbjudet att röka på perronger, busshållplatser, vid entréer till mataffärer och sjukhus.

Emma Pantzar är utvecklingsledare vid kvalitets- och utvecklingsenheten vid Skaraborgs Sjukhus och svarar på några aktuella frågor med koppling till den nya tobakslagen, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Vilken betydelse har det utvidgade rökförbudet för sjukhusområdet?

– Egentligen innebär den nya lagstiftningen inget nytt för oss då vi år 2015 tog beslut om att införa rökfritt sjukhusområde. Följsamheten till detta är dock något vi ständigt behöver jobba vidare med. Jag ser den nya lagstiftningen som ett bra tillfälle att ta ett nytag i frågan och påminna om vad som gäller, samt ta en diskussion om hur vi tillsammans kan uppnå bättre följsamhet till rökfritt sjukhusområde.

Hur viktigt är det att människor följer lagen och avhåller sig från att röka vid exempelvis entréerna till våra sjukhus?

– Rökfritt sjukhusområde handlar om rätten till bästa möjliga hälsa för alla och en säker vårdmiljö. Att utsättas för andras tobaksrök innebär samma typ av hälsorisker som vid aktiv rökning. Svårt sjuka patienter eller närstående ska inte behöva känna oro över att behöva passera genom tobaksrök för att nå sin vård.

En betydande del av svenska folket besväras av allergi eller annan överkänslighet och upplever sin rörlighet i samhället begränsad av tobaksrök, parfym och andra starka dofter. Barn är särskilt känsliga och de har av naturliga skäl svårare än vuxna att skydda sig. Det handlar helt enkelt om att visa hänsyn, och om allas rätt till en rökfri miljö.

Rökning är en fråga som ofta rör upp känslor och skapar debatt. Hur ska man som anställd agera om man ser någon röka inom sjukhusområdet?

– Jag tycker inte att vi ska behöva agera rökpoliser. Att hoppa på enskilda personer kommer sannolikt inte ha någon betydande effekt i längden. Vi kan på ett respektfullt sätt hjälpas åt att påminna varandra, om man känner sig bekväm med det. Men den här problematiken kräver en mer strategisk insats.

Det viktigaste är att vi som jobbar på sjukhuset är tydliga med vad som gäller och att vi ger samma information. Vi måste bli bättre på att informera våra besökare om att sjukhusområdet är rökfritt. Vi måste också samtala med våra patienter om tobaksbruk och erbjuda stöd, inte minst för inneliggande patienter. Jag rekommenderar alla verksamheter att ha ett basförråd med nikotinläkemedel.

Det viktigaste för att lyckas sluta röka är att man är motiverad. De allra flesta kommer att behöva hjälp för att bli av med sitt tobaksberoende. Råd och stödförbättrar möjligheterna att bli rökfri. Vårdcentralerna kan ge råd och stöd när man vill sluta röka. Alla vårdcentraler har utbildade tobaksavvänjare. Det finns också "sluta röka-linjer" För den som är ung och vill sluta röka finns tjänsten Fimpaaa som är framtagen av UMO.se.