Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya profiler ska leda rakt ut i arbetslivet

Nya profiler på Katedralskolans handels- och administrationsprogram ska attrahera en bredare målgrupp. Inför omvalsperioden för gymnasiet väljer skolan att utveckla och förtydliga programmets profiler.

De nya profilerna ger yrkesutgångar som säljare och som godshanterare eller logistiker. Alla elever får driva UF-företag och för de som väljer godshantering och logistik ingår också ett truckkort i utbildningen.

– Genom att utveckla programmets profiler kan vi attrahera en bredare målgrupp och framför allt locka till oss fler killar, säger Petra Björk, samordningsrektor på Katedralskolan i ett pressmeddelande.

Handels- och administrationsprogrammet (HA) ger en mycket god grund för ett framtida yrke som säljare, företagare, marknadsförare eller för yrken inom godshantering och logistik. Inom handel är det många som är egenföretagare vilket ställer krav på goda kunskaper inom entreprenörskap och företagande, vilket är en stor och viktig del av utbildningen. Eleverna får också ta mycket eget ansvar och lära sig att driva projekt. Minst 15 veckor av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL) och sker i nära samarbete med näringslivet. Många av eleverna får extrajobb på sina APL-platser.

Den som väljer yrkesutgång säljare kommer efter avslutad utbildning att kunna jobba inom handel så som klädbutiker, bilfirmor och livsmedelsaffärer. Väljer man godshantering och logistik kan man jobba som exempelvis truckförare, lagerhanterar eller logistiker. För den senare inriktningen ingår även ett truckkort i utbildningen.

Truckkort ingår i utbildningen

– Vi ser att truckkortet gör eleverna mer anställningsbara, berättar Petra Björk. Det öppnar för fler anställningsmöjligheter och istället för att arbetsgivaren ska skicka dem på utbildning kan de gå direkt in på golvet.

Elever som går HA-programmet kan efter gymnasiet gå direkt ut i arbetslivet. Vill man läsa vidare kan man genom att läsa fortsättningskurser i svenska och engelska nå grundläggande behörighet till högskolan. Genom fortsatta studier på yrkeshögskola eller högskola/universitet kan man till exempel jobba inom e-business, retail, inköp och supply management

Alla elever som läser HA-programmet får starta, driva och avveckla ett UF-företag. UF står för Ung Företagsamhet och är en ideell organisation som arbetar med att utveckla entreprenörskap i skolan. Genom att driva UF-företag får eleverna både testa och förverkliga sina idéer samtidigt som de får värdefulla erfarenheter i sitt fortsatta yrkesliv.