Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya parkeringstider testas i Skara centrum - här är platserna som berörs

Det kommande halvåret testar kommunen att införa tretimmarsparkeringar på flera platser i centrum. Det är ett led i kommunens parkeringsstrategi och görs i ett försök att justera parkeringstiderna så att de bättre överensstämmer med behoven som finns.

Målet med Skara kommuns parkeringsstrategi är att få till en attraktivare stad både för handlare, arbetsplatser, boende och besökare.

Grupper som var för sig kan ha olika behov av parkeringstider har det visat sig i de diskussioner som föregick parkeringsstrategin. Ett förslag om tre timmars parkering kom från en workshop med näringsidkare.

Nu genomförs alltså på prov enhetligare parkeringstider på de större kommunala parkeringsytorna i stadskärnan. Sammanlagt är det drygt 170 platser som berörs.

Där det har varit 1-timmars, 2-timmars eller 4-timmars parkering blir det i stället nu tre timmar. Detta ska skapa mer utrymme för att besöka verksamheterna i centrum utan att stressa besökarna och samtidigt få ett positivt flöde i staden, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Tretimmarsparkering i stadskärnan blir det nu på dessa platser:

Marumstorget (tidigare 1 timme)

Stortorget (tidigare 2 timmar)

Södra Kyrkogatan (tidigare 2 timmar)

Skoltorget (tidigare 4 timmar)

Mors minne (tidigare 4 timmar)

Ändringen av parkeringstider träder i kraft den 1 september och gäller fram till 31 mars. Försöket kommer att utvärderas för att se om det har givit önskad effekt och därefter tas beslut om en eventuell förlängning.

För att även parkeringsplatserna utanför den omedelbara stadskärnan ska vara attraktiva för dem som arbetar inne i centrum kan det krävas en översyn av den väg man rör sig från parkeringen, konstaterar kommunen. Därför kommer trygghetsvandringar genomföras för att lokalisera brister på anläggningar och stråk som leder från de parkeringsytor som idag är dåligt utnyttjade.