Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny regel för gångtrafikanter

Att mötas på en cykel-eller gångbana kan både skapa förvirring, irritation eller vara rent av farligt för den som är osäker på vilken sida man bör hålla sig till. Men nu är det slut på oklarheterna. I trafikförordningens nya tillägg fastställs att gångtrafikanterna ska hålla sig till vänster.

Vilken sida om gångbanan är det egentligen som gäller för joggare, gångtrafikanter och cyklister? Frågan får många att tveka, och i snabba scenarion där kommunikationen mellan gångtrafikanter och cyklister brister, kan osäkerheten till att olyckor sker.

Tidigare har det inte funnits några konkreta regler för vad som gäller för fotgängare på kombinerade gång- och cykelbanor, men sedan i oktober har regeringens beslut om tillägg i trafikförordningen bringat klarhet i frågan.

Den nya trafikförordningen säger att den som går eller joggar på en gemensam cykel- och gångbana ska hålla till vänster i sin färdriktning, medan cyklister ska fortsatt hålla till höger. Bakgrunden till beslutet är att underlätta för ögonkontakt mellan fotgängare och cyklister då de möts på samma sida om banan.

I samband med denna lagförordning infördes även fyra andra förtydliganden.

- Hädanefter ska cykelboxar som ger cyklister möjlighet att vänta på grönt ljus framför biltrafiken, anges vägmarkeringar.

- En cykelpassage ska anges med vägmarkering för cykelpassage.

- Markeringen för ett övergångsställe får utgöra en av begränsningslinjerna till en cykelpassage eller en cykelöverfart.

- Lokaliseringsmärken för vägvisning innefattar även märken för vägvisning av gång- och cykeltrafik.