Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plan ska ge bättre koll på hur Skövde kan växa

Hur ska Skövde växa de kommande 30 åren? Den frågan ska genomlysas i en ny utvecklingsplan för kommunen, som ska tas fram under två år.

Skövde kommun har en översiktsplan som just nu sträcker sig fram till 2025. Den utgör grunden för arbetet med kommunens tillväxt och utveckling och styr bland annat hur olika områden av tätorten är tänkta att användas avseende boende, handel och andra verksamheter.

Under förra året gjordes en bedömning av översiktsplanens aktualitet, där det konstaterades att den fortsatt är relevant ”som underlag vid planering och beslut i enlighet med plan- och bygglagens bestämmelser.”

Samtidigt påpekades att det finns behov av ett kompletterande dokument som ger en bild över hur kommunen och tätorten kan utvecklas i ett längre perspektiv.

Som en följd finns nu ett förslag om att ta fram en utvecklingsplan för Skövde, som ska belysa hur staden kan tänkas se ut inom olika områden om 30 år.

– Det här är ett jätteviktigt dokument för nästa fas i Skövdes utveckling. Samtidigt som vi är inne i den mest hektiska utbyggnaden av Skövde någonsin, så måste vi också tänka långsiktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

Kommunalrådet påpekar att det är de grova penseldragen som ska dras i utvecklingsplanen.

– Det handlar om att peka ut lämpliga framtida platser för verksamhetsområden och bostadsområden men också hur infrastrukturen och vägarna i och runt Skövde ska fungera i ett längre perspektiv, konstaterar Jonsson.

– Det är kostsamma projekt och när något är anlagt går det inte bara att svänga om hur som helst. Därför är det viktigt att det finns en bra grundplan för utvecklingen så vi inte behöver göra snabba omställningar inom befintliga områden i framtiden, tillägger hon.

Det är första gången som kommunen tar fram en utvecklingsplan i den här formen och med den långa tidsaspekten. När den är klar blir den ett tematiskt tillägg till översiktsplanen och kommer att finnas som stöd för ÖP:ns fortlöpande utveckling och förändring.

– Översiktsplanen ska vara omsättningsbar i närtid och går in på detaljerna, medan utvecklingsplanen blir ett komplement som går längre och stakar ut de grova dragen, påpekar Katarina Jonsson.

Projektet är tänkt att starta kommande höst och ta två år. Kostnaden är beräknad till 1,8 miljoner, vilka ska tas ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel.

– Det är ett ganska omfattande arbete och det kommer att krävas en bred dialog under arbetet, både inom kommunen, men även med andra externa aktörer som är berörda, säger Katarina Jonsson.

På tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott föreslå kommunstyrelsen att besluta att upprätta en utvecklingsplan enligt förslaget.