Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill regionen skala upp provtagningen – fler ska testas för covid-19

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Det är inte längre samma brist på provtagningspinnar och Västra Götalandsregionen har även börjat få in rutinerna. Därför ser man nu möjlighet att skala upp provtagningarna för att se om man har covid-19. Även antikroppstester, som visar om man haft en genomgången infektion, är på gång.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen, konstaterade på senaste pressträffen att man börjar få infrastrukturen på plats för provtagning och fler provtas för covid-19 varje vecka. Idag provtas runt 2500-3000 personer varje vecka.

– Vi har under hela pandemin provtagit vårdpersonal eller kritisk verksamhet, det vill säga intensivvård, akut, infektion och karantänsavdelningar. I syfte att personalen ska kunna gå tillbaka till jobbet så fort som möjligt, säger Ann Söderström.

Snart i alla kommuner

Man har även de senaste veckorna kommit igång med provtagning för personal på särskilda boenden i kommunal omsorg.

– Hittills har vi etablerat det i 40 av 49 kommuner. Vi hoppas att i nästa vecka är vi ute i alla kommuner.

Då handlar det om egentester, man gör själv, skickar till labbet och får provsvar dagen därpå. Totalt finns drygt klara 500 provsvar idag från personal på särskilda boenden i hela regionen. 24 procent av dem som testades var positiva och hade alltså covid-19. Alla som testades hade lindriga symptom.

– Det är kriteriet för att man ska provtas, att man har lindriga symptom. 24 procent av dom är positiva. Det säger lite om hur spridningen ser ut i samhället, säger Ann Söderström.

Räddningstjänst kan testas

Nu ser man goda möjligheter att skala upp provtagningen ytterligare och provta fler, då man har fått in rutinerna och det inte längre råder brist på provtagningspinnar och reagens. I första hand provtas inneliggande patienter på sjukhus och inom kommunal vård och omsorg, i andra hand vårdpersonal.

– Tre är annan samhällsviktig verksamhet och där börjar vi närma oss räddningstjänst för att också kunna erbjuda tester, säger Ann Söderström.

Nästa vecka kommer man också att kunna börja med validerade antikroppstester för covid-19, som man visa om man har haft en genomgången infektion.

– Vi pratar inte om att man är immun, för det kan vi inte riktigt säga. Det är inte så vi kan låta vårdpersonal provta sig och säga att vi inte behöver använda skyddsutrustning, men vi kan se om man har en genomgången infektion eller inte, förklarar Ann Söderström.