Den 12 oktober är det dags för oktoberfest i Vara. Då fylls Restaurang Kronans 500 kvadratmeter stora bakgård med en stor scen, tält och extra barer.

– Det brukar komma närmare tusen personer i alla åldrar, berättar Peter Olsson, som tagit in extrapersonal för att kunna serva alla gäster.

Under kvällen väntar ett välfyllt program. Bland annat hålls ett musikquiz med Nina och Ron Dahlgren, grundare till sajten Rocknytt.

– Det de inte kan om rock är inte värt att veta, säger Peter Olsson.

Lite senare öppnar dansgolven, som under kvällen är flera, både inne på Kronan och ute på bakgården. På stora scenen sker också flera aktiviteter.

Ron och Nina Dahlgren, grundare till Rocknytt, håller i ett musikquiz under oktoberfesten.

Ny design

För Peter Olsson är det inte bara oktoberfesten som upptar tankarna. Verksamheten har utökats med ett bed and breakfast och restaurangen har också uppdaterats med hjälp av designern Gabriella Wedebrand, som driver Living Rebella.

Samtidigt har Restaurang Kronan valts ut att bli en del av det treåriga projektet Lokal meny.

– Det innebär att vi kommer att jobba mycket med hållbarhet och närproducerad mat. Vi får hjälp med utbildning, vägledning och strategier. Det ger oss fantastiska möjligheter att utvecklas och få spetskompetens på områden som möter framtidens marknad och efterfrågan från våra gäster, säger Peter Olsson.