Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du ställa politikerna mot väggen

På nästa kommunfullmäktige den 29 april kan Skaraborna ställa sin fråga till Skaras politiker. Men det gäller att snabba sig, de måste vara inlämnade senast onsdag 24 april för att komma med. En ny chans att ställa frågor kommer sedan på kommunfullmäktige den 16 juni.

På nästa kommunfullmäktige blir det premiär för allmänhetens frågestund då Skaraborna bjuds in att ställa sina frågor. Den 29 april behandlas kommunens årsredovisning för 2018 och då kan de som är bosatta i Skara skicka in sin fråga som berör Skara kommuns verksamhet.

På mötet hålls då en frågestund där man kan få sin fråga besvarad av kommunalrådet eller den ordförande i nämnden eller bolaget som frågan tillhör. Man kan antingen vara på plats själv och ställa frågan, eller så kan man låta kommunfullmäktiges ordförande läsa upp frågan. Det går även att se svaren live eller i efterhand via Skara kommuns livesändning av kommunfullmäktige.

Skickas i förväg

Frågorna måste anmälas i förväg. De ska skickas skriftligen till kommunens kanslienhet senast 12.00 onsdagen innan sammanträdet. För att få med frågor den 29 april måste de alltså vara inlämnade senast 24 april. Frågorna kan antingen mejlas, postas eller direkt överlämnas till kommunen. Närmare instruktioner finns på Skara kommuns hemsida.

Allmänhetens frågestund kommer från en motion som Moderaterna skrivit och tanken är att ge invånarna chansen att ställa principiella frågor.

Frågor kan handla om exempelvis kommunalskatten, var det ska byggas nya bostäder, skolans och äldreomsorgens utveckling, om parker och gator som kommunen ansvarar för, kostnaden för barnomsorg eller andra områden som kommunen ansvarar för.

Ny chans i juni

På kommunfullmäktige får svaret ges på max fem minuter och det finns sedan möjlighet till en följdfråga. Man beräknar att frågestunden inte ska ta längre än 30 minuter, enligt regelverket. Om alla ärenden inte hinns med ska frågeställarna få svar via brev.

Den 16 juni kommer en ny chans för Skaraborna att ställa sina frågor till politikerna under allmänhetens frågestund. På mötet ska kommunfullmäktige ta beslut om nästa års budget.