Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har kommunen tagit första steget mot övervakningskameror vid stationen: ”Har efterfrågats av många”

En ansökan om att få sätta upp kameraövervakning vid stationsområdet i Skara har skickats in till Integritetsskyddsmyndigheten. Får kommunen grönt ljus kan de efterfrågade övervakningskamerorna därmed snart vara på plats.
– Det här är ett komplement i allt annat vi gör för att stärka den upplevda tryggheten men också för att underlätta för polisen vid utredningar, säger säkerhetssamordnare Rebecca Bergelin.

Den upplevda tryggheten i Skara ökar. Det visar 2020 års medborgardialog. Under förra året arbetade Brottsförebyggande rådet i Skara och lokalpolisområdet Västra Skaraborg med flera punkter, där ökad polisnärvaro i centrum var en av flera delar.

Men fortfarande pekas stationsområdet ut som en plats där Skarabor upplever sig mindre trygga. Kommunen har under det gångna året genomfört ett omfattande gestaltningsarbete där skymmande buskar tagits bort, mer belysning kommit på plats och området rustats upp.

– Den främsta anledningen till att vi känner oss trygga i Skara är att vi bryr oss om varandra och tar hand om våra gemensamma miljöer så att de känns levande, snygga och trygga, säger Ylva Pettersson, kommunalråd (M).

För- och nackdelarna med övervakningskameror har länge diskuterats, men har ofta lyfts fram som ett tänkbart komplement till övriga åtgärder av både handlare och invånare.

LÄS MER: Tryggheten ökar i Skara – men medborgarna vill se fler poliser på stan

Nyligen skickades ansökan in till Integritetsskyddsmyndigheten om att få tillstånd att sätta upp kameraövervakning vid stationsområdet med syftet att förebygga och förhindra störande av ordning, samt stärka den upplevda tryggheten under sena kvällar och nätter.

– Där man ibland kan känna sig lite orolig jobbar kommunen tillsammans med polis, föreningar och näringsliv för att skapa ännu säkrare miljöer och den här ansökan är en del i det arbetet, som ju har efterfrågats av många. Det viktiga nu är att alla vi som bor och verkar i Skara fortsätter samarbeta kring vårt gemensamma ansvar för att alla ska kunna känna sig trygga i Skara, säger Ylva Pettersson som tillsammans med SkaraAlliansen varit en drivande kraft.

– Det här är ett komplement i allt annat vi gör för att stärka den upplevda tryggheten men också för att underlätta för polisen vid utredningar. Vi fortsätter att jobba med andra åtgärder medan vi väntar på svar från Integritetsmyndigheten, säger säkerhetssamordnare Rebecca Bergelin vid Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.