Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Centrumbostäder flyttat in i Rådhuset

Det har snart gått en månad sedan Centrumbostäder slog upp dörren till sitt nya kontor i Rådhuset i centrala Skara. Medarbetarna trivs och nya vd:n David Pettersson ser många fördelar med läget. – Det är närmare till kommunen och till Skaraborna generellt, säger han.

Än så länge är kontoret rätt anonymt. Bara ett par små skyltar i fönstren och en klisterremsa på brevlådeinkastet i dörren skvallrar om att här, bakom Rådhusets benvita fasad, finns numera Centrumbostäder.

– Ja, huset är ju byggnadsminnesmärkt, så vi får inte sätta upp stora skyltar, förklarar Ulf Ekwall, fastighetsförvaltare hos det kommunala bostadsbolaget.

Centrumbostäder köpte fastigheten av kommunen förra året för 8,25 miljoner kronor. I kommunledningshuset, som också ingick i köpet, ska folktandvården flytta in när renoveringen är klar. För Centrumbostäder gick flyttlasset redan den 20 december. Nu har medarbetarna på kontoret hunnit "bo in sig".

– Det är toppen. Jag älskar den här byggnaden, den är så fin och närheten till stan är bra. Det är lätt att förklara vägen och det är lätt att hitta parkering här utanför. Det brukar alltid vara finnas ledig platser när vi har besökstid, säger ekonomen Annika Thorstensson.

Precis som tidigare har Centrumbostäder öppet för besökare alla förmiddagar måndag till fredag samt även eftermiddagar på måndagar.

– Att ha kontoret här ger oss en chans att vara mer tillgängliga för alla Skarabor, säger vd David Pettersson.

Ny vd

På kontoret arbetar åtta personer, förutom David, Ulf och Annika, även bovärden Maria Karlsson och fyra fastighetsskötare, som utgår från huvudkontoret, men oftast befinner sig ute i bostadsområdena.

Och det är inte bara kontoret som är nytt, även David Pettersson är ny på jobbet. Han tog över rodret efter tidigare vd Stefan Rånes och har precis hunnit jobba sin första hela vecka.

– Det känns bara positivt, jag har känt mig välkommen av både medarbetare och kommunen i stort, säger David Pettersson, som under sin första tid prioriterat att åka med fastighetsskötarna för att se fastighetsbeståndet.

Då har han också träffat en del hyresgäster.

– Det är dem vi finns till för.

Lekte i Skara

David Pettersson kommer närmast från Skövdebostäder där han varit affärsutvecklingschef sedan 2015. Han har även hunnit med att jobba hos XL logistik och på Nobia i Tidaholm.

– Tiden på Skövdebostäder har varit väldigt lärorik. Även om jag är förhållandevis ung, 35 år, så har jag jobbat många år i branschen och kan lite om mycket, det är min styrka.

Han bor i Skövde med fru och två barn, sex och åtta år gamla, men tillbringade mycket tid som barn i Skara hos morföräldrarna.

– Jag har bara en positiv bild av Skara. Det är en jättevacker kommun med många fina värden, säger David Pettersson, som ser fördelar med att verka i en mindre kommun.

– I grunden är arbetet det samma, men det märks ändå skillnad. Det är en småskalighet som gör det enklare och mindre trögt. Intresset för att utveckla Skara är också mer enhetligt än i Skövde.

Han har tankar och idéer om hur Centrumbostäder kan utvecklas i framtiden, men något konkret vill han inte avslöja än.

– Jag vill fortsätta att utveckla Centrumbostäder, som har fantastiska fina förutsättningar. Det finns en jättefin stomme i verksamheten med bostäder från 1950-talet och framåt. Den ska vi jobba för att förfina, säger David Pettersson.

Vill bygga nytt

Vid sidan om bostadshus har Centrumbostäder numera även ansvar för en antal kommersiella fastigheter i Skara som kommunen nyttjar.

Det finns planer på att utöka fastighetsbeståndet genom att bygga nytt. På stationsområdet planeras ett boende för äldre.

– Det är inte spikat om det blir ett trygghetsboende som riktar sig till personer över 70 år eller om det ska vara ett seniorboende som har en bredare målgrupp. Vi ska undersöka vad som behövs och vad vi kan erbjuda. Förhoppningsvis är vi klara när kommunen är färdig med markarbetena.

David Pettersson understryker att det gäller att bygga smart. Att bygga nytt är dyrt och det gäller att skapa bostäder som Skaraborna har råd med.

Nu ser han fram emot att få ta det kommunala bostadsbolaget in i framtiden.

– Det ska bli jätteroligt och spännande att få utveckla Centrumbostäder.

LÄS MER: Folktandvården flyttar till Stortorget

Rådhuset säljs för 8,25 miljoner kronor

Centrumbostäders vd Stefan Rånes mot nya utmaningar

Kommunen gör nytt försök på stationsområdet