– Jag har varit och campat i två nätter och kom precis hem. Vi hajkade ner i en dalgång som ligger mellan massiva berg. Vi flög en del drönare och fotade.

Stället som Skövdebon Alexander Arnholm beskriver ligger två timmar utanför Sydney. Vännen Axel Orrenius är med under hela resan och så även under hajken. Även två systrar som de två vännerna bor hos följde med på turen.

– Vi bor hos Axels släktingar, de har tre döttrar som vi lärt känna bra.

Platsen de bor på, Manly, ligger 40 minuter från Sydney med färja. Det är en förort till storstaden och ligger på en halvö. Placeringen verkar passa natur- och träningsintresserade Alexander bra.

– Det är vacker natur, perfekt för mig som gillar att fota. Jag har sett val och säl när jag har varit ute och sprungit, säger han exalterat.

Tidningen har tidigare skrivit om 20-årige Alexander som då förberedde sig inför resan han nu är mitt i.

Det samarbete med Björn Borg som han då inlett är fortfarande aktuellt och han har fotograferat varumärkets produkter under resans gång. De håller också på att lansera en ny hemsida där Alexander kommer blogga om träning och visa bilder från sin resa.

Förutom modejätten har Alexander också knutit andra viktiga kontakter i Australien. Tanken med resan var att jobba, men med vad visste han inte när han åkte iväg.

– Jag visste inte hur mycket fotojobb jag kunde få under resan, jag funderade på att jobba på ett vanligt café. När jag kom ner skaffade jag kontakter och efter någon vecka fick jag mitt första fotojobb.

Jobbet var på en italiensk restaurangkedja. Alexander fotograferade maten och det sociala kring måltiden.

– Jag skulle fånga stunden, det är bilder på folk som har kul och umgås. De gillade mitt första arbete och jag fick möjlighet att komma in igen och fota fler matbilder.

Ett annat event som Alexander har fått fotografera i Australien är en gala som elektronikföretaget SONY ordnade till förmån för cancerdrabbade barn och ungdomar.

Stora artister som John Farnham, Jessica Mauboy och The Kingdom Choir uppträdde. Mitt i allt detta sprang alltså Alexander runt och fotograferade, med en kamera av konkurrentmärket Canon.

– Det kändes lite pinsamt men jag såg att en annan fotograf som var där också fotade med en Canon och då kändes det lite lugnare, säger Alexander.

Bild 1 av 12 Alexander har fotat för den italienska matkedjan Crinitis.

Foto Alexander Arnholm

Hur lyckas han då, i ett främmande land, slå sig fram och få stora jobb på så kort tid?

– Jag är väldigt framåt och vill få saker gjorde. Det är perfekt på såna här ställen där det finns mycket människor som behöver ens hjälp.

Om en vecka åker han och vännen Axel vidare. Väntar gör surfläger, kustresa och slutligen Auckland, Nya Zeeland.

Vad har varit det bästa med resan hittills?

– Familjen vi bor hos. Vi har lärt känna dem jättebra. Det härligaste är att uppleva naturen och träffa nya människor. Man lär sig mycket nytt även om sig själv, man växer som människa när man reser.

Även fotandet har utvecklats.

– När man är här nere får man tänka lite annorlunda eftersom det är annan natur. Man träffar också andra fotografer som får en att fundera på vad man kan utveckla.