Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattlig fladdermus-safari i Skara - här är deras gömställen

I Skara finns toppenfina möjligheter för fladdermöss att gömma sig, och för att jaga. På fredag kväll har de som vill chansen att få uppleva dessa små däggdjur på nära håll. Då blir det nämligen fladdermus-safari.

Den nattliga vandringen startar på Veterinärmuseet där Gunnar Sporrong vid AstroSweden berättar om världens största (och ljusskyggaste) däggdjursgrupp. Därefter går besökarna på promenad genom Skara för att lyssna på, och kanske också skymta dessa små gynnare. Aktiviteten passar hela familjen, står det i pressmeddelandet.

Fladdermössen som djurgrupp har funnits sedan slutet av dinosauriernas storhetstid. Våra svenska arter övervintrar genom att gå i dvala på platser där temperaturen inte når under nollstrecket. Det kan vara i botten på stenrösen, sprickor i berget eller gamla källare och vindar där det är ouppvärmt.

Sommartid flyttar de in i sina sommarvisten. Ibland på vindar och under takpannor. I och med vår mänskliga påverkan hamnar många av dem i gamla industriområden och äldre byggnader.

– I Skara har vi både trädgårdar och alléer i vars trädkronor fladdermössen jagar myggor och nattfjärilar. Vi har ett flertal broar där vattenfladdermusen kan krypa in under dagen, säger Gunnar Sporrong i ett pressmeddelande.

Och i Skara finns ödetomter, exempelvis på Skaraberg, där de gamla fruktträden ger skrymslen och vrår där fladdermössen kan gömma sig och jaga.

– Vi har kort och gott en finfin blandning av byggnation, parkyta, vatten och landsbygd.

Den som vill gå med på fladdermus-safarin, och under Gunnar Sporrongs ledning få uppleva fladdermöss kan anmäla sig till Veterinärmuseet, antalet deltagare är begränsat.

Safarin, som är kostnadsfri, arrangeras av Veterinärmuseet och AstroSweden i samverkan med Medborgarskolan.