Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationella scenens stora stopp i Skara

Unga Klara landade i veckan i Skara. Ett besök som av kulturschefen Åsa Veghed beskrivits som riktigt stort. Sveriges nationella scen för barn och unga gör på årets turné 17 stopp i Sverige och världen, Skara blev ett av dem.

Kulturchefen Åsa Veghed har tillsammans med Robert Pukitis på Skara Skolscen arbetat ett helt år med att förbereda för Unga Klaras besök. Unga Klaras grundkoncept och värdarnas egna tankar har lett till ett varierat program som också innehåller workshops för olika fokusgrupper.

Det har dessutom inneburit att helt nya spelplatser upptäcks och tas i bruk. Folkets park, Fokus, har under veckan tillfälligt transformerats från dansbandshak till spelplats för stora produktioner under besöket, där andra scener i Skara varit för små.

Unga Klaras vd Stefan Hansen uppskattar veckan i Skara.

– Det är jättekul! Det här stoppet motsvarar det som vi från början hade tänkt oss att det skulle kunna bli, med kringarrangemang, publikmöten och möten med branschen. Skara Skolscen är en av de mest framstående förberedande utbildningarna i teater i landet, säger han i ett pressmeddelande.

Under besöket får teatereleverna i Skara flera tillfällen att möta professionella skådespelare från den internationellt ledande teatern.

– De får se hur vägen dit sett ut. Det ger eleverna både erfarenheter och kontakter, och är något vi önskat få ut av besöket, säger Robert Pukitis.

Flera föreställningar har getts under veckan, bland annat skolföreställningen X som spelades för elever på Katedralskolan och Skara skolscen.

X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia.

– Reaktionen är densamma i Skara som den i Rinkeby. Vi får mycket kärlek och stående ovationer, som idag, men det har också funnits speltillfällen när några har lämnat i pausen för att budskapet har varit för tufft att ta in, säger David Nzinga som är en av skådespelarna i Unga Klara i ett pressmeddelande.

Skolföreställningen X gjorde också intryck på kulturchefen.

– Jag är golvad, av det raka budskapet, det gick rakt in. Pjäsen ställer många frågor om oss människor, om det brokiga samhälle vi lever i. Jag kommer inte ifrån tankarna på vad som kommer hända vid nästa flyktingvåg. Det är ett otroligt angeläget ämne, säger kulturchef Åsa Veghed.

Under veckan hölls även ett välbesökt panelsamtal på Nya biblioteket. Det handlade om barn- och ungas röst i samhället och i kulturen. Deltagare var Unga Klaras vd Stefan Hansen samt elever från Charlies teater och Skara skolscen. Men också domprosten Robert Lorentzon som tidigare varit teaterproducent och danskonsulent, samt Skaras kommunalråd Ylva Pettersson som tidigare var lärare med kultur och drama som verktyg i undervisningen.