Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa år byter sophanteringen namn - och växer med fyra nya medlemskommuner

Från och med nästa år kommer Avfallshantering Östra Skaraborg att omfatta fler än de nuvarande nio kommuner som idag delar på ansvaret för insamling och hushållsavfall. Nytillskottet i form av ytterligare fyra kommuner innebär att namnet ryker och att sophanteringen hädanefter kommer se likadan ut i nästan hela Skaraborg - men två kommuner håller sig fortfarande på sin kant.

Vara, Götene, Essunga och Grästorp har ansökt om medlemskap i kommunalförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg från och med årsskiftet.

– Vi har tillsammans med flera andra kommuner valt att utveckla denna service till invånarna gemensamt för att säkerställa förmåga och kvalité över tiden. Att gå upp i kommunalförbundet AÖS är vårt sätt att framtidssäkra vårt ansvarstagande i miljöfrågor och samtidigt klara både servicenivå och kostnadsbild för våra invånare, säger Erik Lindström, ordförande tekniska nämnden i Vara.

För deras del var valet enkelt att ansluta sig efter en utredning på uppdrag av tekniska nämnden i Vara där kommunens avfallssamordnare undersökt förutsättningarna. Med EU:s avfallsdirektiv, kommande lagändringar och skärpta återvinningskrav i bakhuvudet visade utredningen på flera fördelar med att driva avfallsverksamhet gemensamt med andra.

Bland annat för att kommunernas gemensamma resurser därmed kan läggas på ökad specialisering vad gäller bland annat kompetens, service, teknikutveckling, kommunikation och hållbarhetsinsatser. Tanken bakom kommunalförbundet är att skapa en mer hållbar och effektiv avfallshantering och därmed hålla nere kostnadsutvecklingen.

– Vi ser fram emot att förbundet växer med fyra nya medlemskommuner och att förbundets uppdrag utökas. Kommande förändringar och krav inom avfallssektorn och den cirkulära ekonomin talar starkt för ett större förbund och det är viktigt att gemensamt kunna möta förändringarna med jämförelsevis rimliga avgifter för invånarna, säger Lars Persson, förbundschef på AÖS.

I och med Vara, Essunga, Grästorp och Götene kommuns inträde kommer Avfallshantering Östra Skaraborg att täcka nästan hela Skaraborg, med undantagen Tidaholm och Lidköpings kommun. Därför kommer kommunalförbundet att byta namn till Avfall & Återvinning Skaraborg (AÅS) lagom till 2022.