Poliserna har främst jobbat med trygghetskapande åtgärder och de var också med och bevakade den stora manifestationen under måndagen.

– Det har beskrivits som en mindre Nobelfest med mängder av prominenta gäster. Samtidigt hade vi bara 30 timmar att planera insatsen på, så det var snabba ryck, förklarar Tärning.

Han säger att de också har upplevt värdighet och lugn när det arbetat utmed Drottninggatan, där lastbilen rammade Åhlénsvaruhuset och dödade fyra personer. Många vårdas också fortfarande på sjukhus efter de skador de ådrog sig vid dådet.

– Det har varit som att arbeta i ett tyst kyrkorum och vi har mött väldigt mycket uppskattning från allmänheten. Efter ett tag inser man att det hela tiden kommer nya människor till platsen och många blir väldigt ledsna när de ser alla blommor och funderar över vad som hänt, berättar Morgan.

Det har givetvis varit en personlig påfrestning för styrkan, många av dem som gråter är dessutom barn.

Även polisarbetet i stort har förändrats, när Morgan började rapporterade man med papper och penna. I dag är utredningarna betydligt mer kvalificerade, men tar också betydligt mer tid för patrullerna som jobbar ute på fältet.

Efter vad jag förstått har ni anmält er frivilligt för tjänstgöring i Stockholm?

– Både ja och nej. Vi har en särskild styrka för nationell förstärkning, som jag tillhör. När begäran om extra poliser kom från huvudstaden efter terrordådet fick vi en förfrågan och den här gången hade jag möjligheten att åka, förklarar Tärning.

Sammanlagt finns ett 40-tal poliser från region väst och de hör normalt hemma i Bohuslän, Halland och Skaraborg.

– Många av dem arbetar i problemområden och för dem har det verkligen varit ett lyft att möta allmänhetens värme och uppskattning av vårt jobb. Vi träffar även till vardags människor som är tacksamma för att vi kommer, men det här har varit något helt annat, säger kommissarien.

Vissa av dem som nu förstärker Stockholmspolisen möter inte sällan kastade gatstenar och molotovcocktails. Nu får de teckningar av barn och polisbilar täcks av blommor.

Han tycker också att uppdraget har blivit mer komplicerat med tiden.

– När jag började i yrket för 25 år sedan var instruktionen att skjuta mot benen på en gärningsman. I dag kan vi möta en självmordsbombare som vi har order att eliminera direkt, menar polisen.

Just växlingarna mellan att vara krambjörn till att sekundsnabbt kunna ställa om för att möta en eventuell terrorist har varit mycket speciell.

Nu pågår också en politisk budgivning om hur många fler som ska arbeta inom polisen. Det senaste kommer från Socialdemokraternas kongress som vill ha ytterligare 10 000 anställda i tjänst.

– Vi har gjort en uträkning som jämför Skaraborg med Tyskland. Skulle vi ha lika många poliser per tusen invånare skulle vi få anställa ytterligare 260 i vårt område.

Hur många anställda har ni i dag?

– 320 personer, förklarar Morgan.

Vad tar du med dig från Stockholmskommenderingen?

– Givetvis all värme och kärlek vi mött, men också hur duktiga de är på att organisera ett stort antal poliser. Tidigare handlade första dagen om att komma igång, menar kommissarien.