Mannen åtalades för samtliga fall, i 17 av fallen var kvinnan inblandad då hennes konto använts för transaktionerna. Brottsoffren återfinns över hela landet, bedrägerierna har enligt domen pågått mellan mars 2015 till april 2016. Det största beloppet ligger på 18 000 kronor som de lurat till sig av en enskild person.

26-åringen, bosatt i Vara kommun, har antingen satt in annonser på Blocket, eller svarat på annonser. Det har handlat om varor som mobiltelefoner, konsertbiljetter, fordonsdelar, tv-apparater, kläder, möbler och prydnadsföremål. Kunderna har lurats att betala för sakerna i förväg, men några varor har sedan inte levererats.

En av de målsägande beskriver för tidningen hur bedrägeriet mot honom gick till.

Jag ville komplettera en gammal servis och annonserade efter tallrikar på Blocket. En man ringde mig och uppgav att en släkting till honom hade åtta tallrikar av den sort jag sökte och kunde sälja dem för 1 000 kronor plus 100 för frakt. Jag ville se tallrikarna först, men han sade att hans släkting ville se pengarna först. Vi gjorde en kompromiss, och jag skickade halva den överenskomna summan i förväg till hans släkting.

Men några tallrikar kom aldrig och därefter slutade också mannen att svara på såväl telefon som sms.

Efter några dagar gjorde jag en polisanmälan, berättar en av de målsägande.

Mannen beskrivs i förhör med målsäganden som trevlig och social. 26-åringen erkänner också att han lurat folk på pengar på Blocket. I samtliga fall utom ett döms han också för bedrägeri. De konton som använts är dels hans egna men också hans mammas. Hon menar att hennes son olovandes använt hennes konton och dessutom tagit hennes kort. Genom hot om våld har han även tvingat henne att göra uttag och lämna över pengarna till honom.

Men enligt sonen har modern varit fullt medveten om vad som pågått och även själv använt en del av pengarna, samt pratat med några köpare på telefon. Ett samtal med köpare av konsertbiljetter erkänner också mamman. Tingsrättens bedömning är också att hon varit införstådd i att sonen sålt varor som inte funnits och använt hennes konto för transaktionerna under ett kvartals tid. Hon döms därför för penningtvätt till skyddstillsyn. Mamman har även tidigare döms för bedrägerier vid två olika tillfällen.

Den 26-årige sonen är dock tidigare ostraffad.

Skaraborgs tingsrätt bedömer straffvärdet av den samlade brottsligheten till närmare ett års fängelse, men mannen döms till skyddstillsyn och skadestånd till 58 olika målsäganden.

Han döms även för ett fall av förskingring, men även för en stöld på 10 000 kronor från sin tidigare arbetsgivare och ett fall av ofredande.

I 17 av bedrägerifallen ska skadestånden betalas solidariskt med mamma, summan uppgår till 42 125 kronor plus ränta.

26-åringen ska utöver det betala skadestånd till ytterligare 41 personer. Skadeståndet ligger på totalt 87 194 kronor plus ränta, där ingår bland annat även ett skadestånd på 5000 kronor för ofredande av sin tidigare flickvän.