Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: ”Det är dags att stoppa ungdomskriminaliteten”

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Moderaterna menar att deras åtgärdspaket är nödvändigt för att komma till rätta med problemet om ungdomskriminalitet i landet, och att det behövs krafttag för att bryta den negativa utveckling som de ser.

Ungdomsrån är dessvärre inget nytt, men vi ser en tragisk samhällsutveckling där rånarna nu i allt större utsträckning också förnedrar och offentliggör sina handlingar i syfte att trycka ner sitt offer ytterligare. Man har till och med gått så långt att man i ett fall urinerar på sitt brottsoffer. Dessa handlingar är och kommer förbli oacceptabla och gärningsmännen måste ställas inför rätta. Moderaternas förslag på reformer som Ulf Kristersson och Johan Forsell lägger fram är nödvändiga för att vi ska komma tillrätta med ungdomskriminaliteten.

Vi ser en samhällsutveckling där brottsligheten kryper lägre ner i åldrarna. Yngre personer, ibland så unga som 10-12 år rekryteras av kriminella gäng i syfte att skada och råna. Bara under de senaste tre åren har antalet rån mot barn ökat med 75 procent, detta enligt statistik från brottsförebyggande rådet. Det har gått så långt att gärningsmännen inte längre nöjer sig med att råna, de har blivit råare och hårdare i deras tillvägagångssätt. För inte så längesedan såg vi hur gärningsmännen rånade ett ungt brottsoffer och urinerade på honom samtidigt som de spelade in en film och delade den vidare. Rån med syfte att förnedra likt denna blir allt vanligare, ett annat exempel är när ett annat offer blev tvingad till att kyssa rånarens fötter. Gärningsmännen är inte längre ute efter att endast råna utan att också förnedra och håna sina offer offentligt. Detta är och måste förbli oacceptabelt och det måste tas krafttag för att komma tillrätta med ungdomskriminaliteten.

Föräldraansvaret ska inte glömmas, ett utökat samarbete mellan polis, andra myndigheter och föräldrarna är en nyckelkomponent i att lösa problemet. Som ett led i ett bättre förbyggande arbete - och för att sprida kunskap om forskning och beprövade metoder - föreslår Moderaterna att ett nationellt kunskapscentrum bör inrättas. Detta kunskapscentrum ska ta fram ett nationellt no entry-program som bör samla föräldrar, andra betydelsefulla vuxna i den unges närhet och relevanta myndigheter i syfte att gemensamt arbeta för att stoppa en påbörjad kriminell karriär, något som är väldigt viktigt om vi vill arbeta förebyggande och stoppa dennes kriminella karriär så tidigt som möjligt.

Ett stort problem vi kan se idag är att samarbetet mellan olika myndigheter inte fungerar som det ska. Polisen vittnar alltjämt om hur sekretessreglerna begränsar de i arbetet och här är det viktigt att politiken bidrar till undanröja de sekretesshinder som finns mellan polis och socialtjänst. Moderaterna föreslår därför i sitt åtgärdspaket att sekretesslagstiftningen ändras. Huvudregeln bör vara att all relevant information ska kunna delas med polisen när syftet är att förebygga eller utreda ungdomsbrottslighet.

Kriminalvården gör idag ett viktigt jobb och de ungdomar som kommit förhållandevis långt in i ett kriminellt beteende kräver kraftfulla åtgärder för att bryta den brottsliga banan. Det är därför bra att Moderaternas presenterade åtgärdspaket innehåller en önskan en ny inrättad enhet som fokuserar på barn och unga mellan 15-18 årsåldern som begått allvarliga brott. Enheten ska bland annat ansvara för vissa ungdomspåföljder, ex, ungdomsvård och ungdomstjänst vid allvarliga omständigheter.

Moderaternas åtgärdspaket mot ungdomskriminaliteten är nödvändig för att vi ska kunna komma tillrätta med detta, det är dags för krafttag för att bryta denna negativa utveckling och arbeta för ett tryggare Sverige.

Adam Johansson, KSO Falköping

Daniel Andersson, KSO Essunga

Kent Larsson, KSO Grästorp

Gabriela Bosnjakovic, KSO Vara

Ylva Petterson, KSO Skara

Charlotte Nordström, Regionstyrelsen VG.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel