SÖDRA RYD & SKÖVDE

Den lägenhet där branden startade blev i princip helt utbränd.

Foto Polisen

På torsdagen inleddes den andra rättegångsdagen där en 21-årig man, från en ort i Falköpings kommun, är misstänkt för att ha orsakat storbranden i Södra Ryd. Vid rättegången medgav han dock att han varit i Södra Ryd, vilket också Västtrafiks övervakningskameror visar. Men han har inte skickat sms från sin telefon om att lägenheten skulle brinna om han inte fick sitt paket.

LÄS MER: Misstänkte mordbrännaren: ”Det var inte jag”

– Det måste någon annan ha gjort, förklarade 21-åringen.

Åklagaren Hampus Sabel tyckte att det var ett märkligt sammanträffande, vilket också den åtalade medgav.

Åklagaren Hampus Sabel ansåg att det fanns många märkliga luckor i 21-åringens berättelse om den aktuella kvällen.

Foto Leif Claesson

Vittnena ljuger

Mannen hävdade även att de personer han träffat på bussen och vid Skövde resecentrum ljög när de sa att han berättat om att han under kvällen varit osams med en kvinna om ett paket och tänt på hennes lägenhet.

– Vi talade aldrig om något sådant, sa han inför rätten.

21-åringen kunde inte heller förklara att han hade bilder på ett brev från tullen i mobilen, som handlade om att de beslagtagit ett paket som skickats till hans kvinnlige vän. Ett brev som han ska ha hittat i kylskåpet.

Bott i lägenheten

Han konstaterade också att han bott i den lägenhet där branden startade under tre veckor i början av hösten. Och ett av skälen till att han besökte Södra Ryd var för att plocka med sig lite kläder och en bankdosa.

– Att jag åkte till Ryd två gånger den här kvällen berodde på att jag glömt kvar min väska hos en kompis.

– Men du vet ingenting om branden? undrade åklagaren.

– Nej, jag har inte tänt på någon lägenhet, svarade den åtalade.

Sålde jackan

21-åringen sa att någon berättat för honom på tåget att det brunnit i Skövde den aktuella kvällen. Det var också därför han googlat på Ryd och brand.

Åklagaren lade stor vikt vid att han sålt sin jacka och att man hittat ett par skor i en kompis lägenhet han bott i för tillfället. Saker som han burit den kvällen enligt bilderna från övervakningskamerorna.

– Jag behövde pengar till en tågbiljett till Stockholm, förklarade den misstänkte.

”Gå upp i rök”

Han känner heller inte till en sms-konversation med en kompis i Helsingborg om att han ”behövde gå upp i rök” eller att han bad att få bo där under en period.

– Tycker du inte att det verkar konstigt att det finns sms från din telefon där du talar om att lägenheten ska brinna just den här kvällen? undrade åklagaren.

– Jo, men det är inte jag som skrivit dem.

Storbranden i Södra Ryd inträffade den 16 januari 2019.

Relaterat till artikeln