Tidningen har tagit del av förundersökningen där poliserna ger sin version av vad som hände den 3 oktober 2018 på Resecentrum i Skövde.

I går åtalades tre män i 30-årsåldern. En av dem, en 31-åring, har förnekat grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel, eftersom han inte förstod att det var en polis som han brottades med. I förhör har han uppgett: "Som jag minns det, så kom det fram en okänd person och började slita i mig och så började vi brottas."

Läs mer: 31-åring åtalas för att ha slagit polis medvetslös

Polismannen har en annan bild av det inträffade.

Han och hans kollega hade fått ett larm om ett bråk på Resecentrum och en begäran om polis till platsen. Det fanns ingen uniformerad polis disponibel varför en civilpatrull skickades dit.

Övervakningsfilmer från Resecentrum visar tydligt händelseförloppet och är en del av åklagarens bevisning mot bland andra 31-åringen.

Civilpatrullen har uppgett att de identifierade sig för männen.

Polisen som blev nedslagen har berättat att han såg en kasse ligga vid en av bänkarna vid buss-gaten med ölburkar i och utanför påsen. Han bad männen plocka upp efter sig.

”Sedan tror jag att de ska gå därifrån”, säger han i förundersökningen.

Men männen var "dryga och uppkäftiga" och ville inte samarbeta.

”Då tappade jag humöret och sa åt dem att nu räcker det, gå härifrån, och jag tog även tag i en av dem och föste honom mot en av utgångarna”, berättar polismannen.

Det blev tumult.

Polismannens nästa minnesbild är från när han låg på stengolvet och hörde sin kollegas röst.

Kollegan har i förhör berättat att tanken var att avhysa männen från Resecentrum, eftersom ”de var stökiga, studsiga och väldigt påverkade”.

Enligt honom åkte de ut på uppdraget med tanken att det rörde sig om ett rutinärende, att de bara skulle avvisa några som stökade lite grann.

När hans kollega låg på golvet såg han de andra männen springa från Resecentrum.

En annan patrull tog upp jakten på männen, efter att en väktare visat åt vilket håll de misstänkta sprang.

I korsningen Långgatan/Trädgårdsgatan hann patrullen ikapp männen som beordrades att ställa sig intill en husvägg.

”De var berusade och aggressiva”, säger polisen efteråt.

Enligt honom skrek en av de nu åtalade männen, en 35-åring, och gick mot patrullen med höjda armar. Trots tillsägelser fortsatte han att vara aggressiv. Lyssnade inte på patrullen. Utan slog mot polisbilen, sparkade mot bildörren och försökte även slå mot poliserna.

Efter att han blivit gripen fortsatte han att göra kraftigt motstånd. Spottade omkring sig och hotade med att slå ihjäl poliserna.

”Till slut får vi kontroll på den misstänkte och han beläggs med hand- och fotfängsel samt spotthuva, innan han kördes till polisstationen.”

Åklagaren anser att 31-åringen begick gärningarna, grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel, med uppsåt.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen har innefattat våld av allvarligt slag samt varit av särskilt hänsynslös och farlig art." skriver åklagaren i åtalet.

Läs mer: Misshandlade polisen på väg tillbaka