Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesvandring med cittramusik i Norra Lundby

Sista lördagen i september innebar att en skara nya, gamla och utflyttade Norra Lundbybor minnesvandrade på kyrkogården vid den lilla medeltidskyrkan. Som avslutning hölls helgmålsbön ackompanjerad av musik till fem cittror.

I urgamla Norra Lundby, med domarringar och forngravar, runsten samt medeltidskyrka, är det lätt att hamna i upplöjda historiska hjulspår där de enskilda individerna glöms bort. Men så är inte fallet. Det har Norra Lundby sockengille och Valle församling sett till. Detta genom att för andra året i rad ordna ett antal minnesvandringar i kombination med helgmålsbön.

Organisatörer och genomförare av de uppskattade vandringarna är Carl-Gustaf Lundström samt Göran Tysk. Carl-Gustaf Lundström väljer varje gång ut cirka sex gravstenar (ibland utgår han från borttagna stenar). Göran Tysk ordnar det praktiska i form av information via sockengillets e-postkanaler.

Vid lördagens vandring fokuserades berättelserna kring sex olika gravstenar; Birger och Margit Kjellander, Svante Johansson, Alfred Lund, Gunnar och Marita Johansson, Gustaf Adolf och Anna Nyström samt Artur och Doris Norlin. C-G Lundström lyfte bland annat fram makarna Kjellanders engagemang inom folkdansrörelsen, Gunnar och Marita Johanssons arbete inom sockengillet, församlingen och syföreningen. Gustaf-Adolf Nyström var en av de sista indelta soldaterna i Sverige. Och som den evige soldaten fick han besök av prins Wilhelm och ett filmteam. Prinsen frågade soldat Nyström på Nybacken om han visste vem som gästade honom. ”Ja, det vet jag och jag hälsar artigt på alla”, svarade soldaten.

Det krävs inte generationslånga rottrådar i bygdemyllan för att känna sig hemma i Norra Lundby. Paret Artur och Doris Norlin flyttade till Åsa-backen tidigt 1980-tal och har nu sin grav på kyrkogården. Dottern Maria Brothén kom resande för att berätta om föräldrarnas liv och hur de hamnat i Norra Lundby. Fadern Artur som var mycket hantverksskicklig ägnade åren i Lundby åt att bland annat konstruera egna instrument. Maria Brothén hade med sig fem av dessa instrument; en speciell sorts cittra som även icke-musikanter kan traktera.

Den sjätte och sista minnesvandringen för säsongen avslutades som vanligt med helgmålsbön. Denna gång inne i kyrkan och ledd av Carl-Gustaf Lundström. Bönen inramades av musik och sång. Fem av deltagarna försågs med var sin cittra och så spelades och sjöngs Tryggare kan ingen vara.

Elisabet Stålarm

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Skaraborgs Läns Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel