Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnen från en bondauktion 1958

1958, den fjortonde mars slutade Torsten och Anna Börjesson och min mor Elsa Jansson, ägare till Danskagården i Dala, som bönder. Den 3 mars hölls djur- och lösöreauktion på gården. Ringius auktionsbyrå skötte avyttringen. En auktion med kaffe och korvservering för att hålla bjudhumöret uppe.

Jag har i mina gömmor både annonsen om auktionen och auktionsskrivarens protokoll. De här papperen är intressanta lämningar som belyser ett dåtida jordbruk på självhushållets dagar. Genom att studera annonsens markeringar och protokollets slutpriser i de 142 utropen får man en uppfattning om vad som var eftertraktansvärt 1958 och vad som blivit gammalmodigt under de fjorton år ägarna drivit gården.

Fetstilsmarkeringar i annonsen som ” 25 st. tuberkulos-och kastsjukefria SRB - nötkreatur och 3 hälsokontrollerade suggor ” är en sådan tydlig signal.

Auktionsprotokollets siffror ger också vinkar om vad som var åtråvärt När det gäller maskiner och redskap betalade man bra för traktorn (6 600 kr.) och redskapen till den, bl.a. en radsåningsmaskin med skivbillar (2 300 kr)liksom traktorplog

Maskiner och redskap som ännu användes på många håll som tröskverk och självbindare ( 1700 kr), liksom användbara handredskap fick hyfsade priser. Annat som var passé slumpades bort. En elegant åkvagn klubbades för 10 kr. Det kan inskjutas att en krona 1958 i runda slängar motsvarar bortåt 12 kronor i dagens penningvärde

Åren som gått hade inneburit stora förändringar av jordbruket i Danskagården. Markeringen i annonsen 25 st. tuberkulos-och kastsjukefria SRB - nötkreatur innebar det faktum att en samling kor i olika kulörer och med diverse svagheter slaktats ut och ersatts med garanterat friska djur av renrasig Svensk röd boskap. Sånt var eftertraktat.

Det kom köpare ända nerifrån Älvsborgs län. En sockenbo ropade in fem kor för sammanlagt 7 675 kronor- I dagens penningvärde innebär det ca 18000 per ko.

Korna noterades med namn i protokollet. Majros och Lilian betalades med summor runt 1300 kronor. Böna inbringade 1700 kr. Den sista hästen, valacken Bläsen, klarade sig med äran i någorlunda i behåll och betalades med 1 840 kronor. En häst var fortfarande ett bra komplement till traktorn för vissa körslor.

En bit in på 1950-talet stenröjdes åkrarna för att bana väg för traktorn, en Fergusongrålle med tillhörande maskiner. På auktionen gav detta utslag i betalningen. Maskiner och redskap från hästtiden inbringade blygsamma belopp. Men visst, det gick fortfarande att sälja en rejäl vagn med järnhjul för en hundring. Moderniteteten, en gummihjulsvagn med hjul och stomme från en skrotad Volvodroska inbringade 600 kronor.

Totalt inbringade auktionen 60 095 kr. i dagens penningvärde bortåt 700 000 kronor.

Auktionen torde har varit välbesökt med köpare rätt långt bortifrån. Kanske inte helt förvånande eftersom den skedde i en tid då bönder började hålla sig med bil. En biltur till en rätt avlägsen auktion kunde vara ett nöje i marsvädret värt resan. För en pratstund med bekanta och kanske något inrop om det så bara var ett järnspett för en tia.

Ulrik Jansson