Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minkfarmaren hotad tidigare - fyra aktivister dömdes

Bomber i brevlådan, en anlagd brand, yxor genom fönster, hotbrev och en gravsten från familjegraven i trädgården. I januari 2014 åtalades djurrättsaktivister för att under en lång tid ha trakasserat blivande minkfarmare i Skaraborg, och deras anhöriga. Så det är inte första gången Korsbergabon drabbas.

KORSBERGA

Fem personer åtalades för en rad grova brott, riktade framför allt mot personer med planer på att starta minkfarmar, samt, inte minst, mot deras anhöriga.

Syfte har varit att få dem att ändra sina planer på uppfödning av pälsdjur.

En man som planerade att starta en minkfarm i Hjo kommun blev trakasserad vid en rad tillfällen under vårvintern 2013. Även mannens son och mannens syster utsattes för hot.

Nu har samme minkuppfödare attackerats igen.

Tre personer åtalades för brott mot griftefriden, sedan de grävt upp en gravsten från Hjobons familjegrav och istället placerat en annan sten där med mannens namn och texten "NN blev aldrig minkfarmare". Den ursprungliga gravstenen ska de sedan ha placerat i Hjobons systers trädgård, tillsammans med en spade nedstucken i marken.

Den blivande minkfarmaren i Hjo är inte den enda Skaraborgare som varit utsatt. I somras anlades en brand vid ett garage på en fastighet utanför Lidköping. Mannen som bor där hade också planer på att starta minkfarm. Någon vecka senare fick hans föräldrar i Skara två odetonerade brandbomber i brevlådan.

Detta följdes av hotbrev.

Någon månad senare fick Lidköpingsbons morbror en yxa inkastad genom sitt fönster och i slutet av sommaren hade hans mormors mor grav på Sandhems kyrkogård vandaliserats. En djup grop hade grävts och gravstenen välts.

Två av de åtalade ska också ha försökt släppa ut minkar till ett värde av mellan fem och sex miljoner kronor, på en minkfarm i Lundsbrunn.

Utredningen har dragit ut på tiden.

– Det beror egentligen på en kombination av saker. Dels är det många gärningar, dels har de misstänkta inte varit särskilt pratsamma, sa kammaråklagare Sofia Karlsson, och konstaterade att det troligtvis är ett taktiskt drag från de misstänktas sida.

Tre av de åtalade har suttit häktade sedan oktober 2013. Det rör sig om en 24-årig man, en 32-årig man och en 22-årig kvinna. Dessa tre ska ha medverkat vid större delen av de brott som åtalet rör.

Flera av de åtalade ska också ha planerat attacker mot andra minkfarmer, inte bara i Sverige, utan även i Rumänien.

Åtalet berörde totalt 22 punkter, bland annat skadegörelse, försök till grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och mordbrand.

Läs ingen isolerad företeelse

Läs försökte släppa ut 5 000 minkar