Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minkfarmare åtalade efter att ha försökt stoppa djurrättsaktivister

Djurrättsaktivister släppte ut omkring 5 000 minkar från deras burar. När ägarna försökte få stopp på aktivisterna genom att kasta en vägkon på en av deras bilar krossades en framruta. Nu har ägarna blivit åtalade misstänkta för skadegörelse.

Enligt åklagaren har de två ägarna till minkfarmen utanför Hjo tillsammans och i samförstånd med uppsåt slagit sönder vindrutan till aktivisternas bil så att det blev skador för 1 500 kronor. Därför åtalas de misstänkta för skadegörelse.

Ägarna har erkänt att de kastat en vägkon mot en av bilarna, men nekat till brott.

Djurrättsaktivisten som fick vindrutan krossad har yrkat 5 400 kronor i skadestånd.

Det var den 19 augusti i år som ett stort antal maskerade personer samlades vid minkfarmen i Skaraborg. Några av dem gick in i djurstallet för att släppa ut minkar. En granne uppmärksammade vad som pågick och följde efter aktivisterna när de körde från gården och larmade ägarna.

Ägarna följde efter bilarna och lyckades stoppa en av förarna vid Korsberga genom, som de hävdat, kastat en vägkon mot framrutan.

"Det var enda sättet att få stopp på bilen, innan polis anlände", har ägarna uppgett vid förhör.

En av aktivisterna har förklarat att de åkte till gården för att demonstrera.

"Vi hade tänkt att göra en manifestation mot minkuppfödning. Men när ingen var hemma tyckte vi det var lika bra att åka därifrån. Det kom en större bil med folk i som började ta kort på oss, så vi beslutade att lämna platsen", har aktivisten sagt i förhör med polisen.

Aktivisten berättade att de blev förföljda av bilen, att de var rädda, och hur de till slut fastnade vid ett vägbygge.

"Där klev två män ut ur bilen, de tog en vägkon och kastade den mot våran bil och krossade framrutan." har aktivisten berättat.

Men de lyckades köra från platsen.

"Vi åkte småvägar och blir till slut inprejade av ytterligare en bil och jag ringer efter polis", berättar aktivisten.

På frågan varför de var maskerade när de skulle demonstrera på gården svarade aktivisten att de har erfarenhet från tidigare manifestationer att de blir filmade och sedan trakasserade av andra personer.

"Därför vill vi dölja våra ansikten."

Läs mer här: VD Svensk mink: "Helgens utsläpp var ingen isolerad händelse"