Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet vill att Skara tar klimatoron på allvar

Miljöpartiet har fyra förslag för att minska klimatångesten i Skara kommun. I en motion föreslår de åtgärder för att börja klimatomställningen som de anser är nödvändig.

I en motion vill Miljöpartiet i Skara att Skara kommun ska ta klimatångesten på allvar och vidta åtgärder för att undvika eller i varje fall minska de konsekvenser som klimatförändringarna kan leda till enligt forskare.

"Som kommun bör vi visa att vi tar forskningen på allvar och att vi kommunicerar till kommunens invånare att nödvändiga beslut nu måste tas för att kommunen, regionen, landet, ja hela jorden ska vara möjlig för kommande generationer att leva i och överleva på. Detta är tydliga signaler", skriver gruppledaren Magnus Gunnarsson (MP) i motionen.

Fossilfritt 2030

Han tycker att Skara kommun bör ta beslut som innebär att utsläppen av koldioxiden minskar och att klimatomställnings- och folkbildningsprogram startas upp. Målet bör vara att kommunen är fossilfri år 2030 och gärna koldioxidneutral tidigare, tycker MP.

"För att kunna leva upp till Parisavtalets tvågradersåtagande, måste kommunen omedelbart påbörja en minskning av koldioxidutsläppen med ett minimum av tio procent i absoluta termer för att snabbt öka till en takt av helst 15 procent per år", skriver Magnus Gunnarsson.

Fyra åtgärder mot klimatångest

Han föreslår fyra åtgärder, där den första är att kommunen tar fram en klimatomställningsplan med målet att vara fossilfri år 2030. Han tycker också att kommunen ska stimulera energieffektivisering och klimatomställning hos företag, organisationer och offentlig verksamhet inom Skara och att kommunen inom tre år avyttrar allt innehav av fonder eller företag med fossilutvinning till förmån för klimatvänligare fonder. Som den fjärde åtgärder föreslår MP att kommunen ska göra en informations- och folkbildningskampanj i dialog med lokala organisationer, näringsliv och skolor för att nå alla invånare i kommunen.

Dessa fyra åtgärder föreslår Miljöpartiet ska arbetas in i det kommande budgetarbetet för 2021 och årligen avrapporteras. Allt för att minska klimatångesten i Skara.