Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Nu sänker vi priset i kollektivtrafiken för Skaraborna

Priset på en enskild resa från Skara till Skövde, Lidköping, Götene och Vara halveras, från dagens 69 kronor till 34 kronor för en vuxen resenär. Priset på ett månadskort går från dagens 1250 kronor till 795 kronor. Även priset på enkelbiljetter och periodkort inom kommunen sänks, dock inte lika mycket.  

Västtrafik går 4 november från över 70 zoner ner till 3. I varje zon kommer priset vara detsamma.

Skara och hela Skaraborg hamnar i den stora C-zonen, ihop med Trestadsområdet, Sjuhäradsbygden, Dalsland och Norra Bohuslän. För en 34-kronorsbiljett får du resa så långt du hinner under 90 minuter inom zonen. Det vill säga ett och samma pris i hela Skaraborg. 

Vi i miljöpartiet har lett regionens kollektivtrafiknämnd sedan den bildades för snart tio år sedan.

Under hela den tiden har regionen ihop med kommunerna jobbat med att få fram ett nytt biljettsystem, det har varit en lång och krånglig resa. Västtrafiks zonstruktur har vuxit fram genom åren sedan regionens bildande 1998 och har blivit ett lapptäcke med över 70 zoner som varit svårt att begripa. Till vår stora glädje fick vi med oss alla partier på beslutet om det nya zonsystemet när det var dags att gå till skarpt beslut.

Skaraborna har inte lika tät kollektivtrafik som i Göteborgsområdet, men får nu kraftigt sänkta priser och ett större område att resa i. När pandemin är över hoppas vi både de resenärer som lämnat kollektivtrafiken återvänder och att vi får många nya. När de gamla zonerna plockas bort hoppas vi trösklarna till kollektivtrafiken sänks, vilket också skapar ett hopp för att gynna exempelvis turismen på landsbygden. För att klara klimatmålen behöver fler ställa bilen och sätta sig i kollektivtrafiken eller ta cykeln. Med det nya biljettsystemet blir det både enklare och billigare att resa kollektivt för Skaraborna.

Ulrika Frick (MP) - ordförande kollektivtrafiknämnden

Magnus Gunnarsson (MP) - gruppledare Skara

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel