Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljondonation till orgelprojektet Varnhem - privatperson räddar finansieringen

Kinnekullesonen Carl Johan Tham går in med 3,5 miljoner kronor i projektet som ska återskapa De la Gardies orgel från 1600-talet i Varnhems klosterkyrka.

I mitten på förra veckan hade projektet samlat in 3,3 miljoner kronor till projektet. I och med den mycket generösa bidraget som Carl Johan Tham nu bistår med så är finansieringen räddad.

– Jag blev mycket glad när jag fick beskedet att en privatperson skulle donera, som han sade ”av egen vilja och stor lust”, ett så stort belopp som 3,5 miljoner kronor, säger projektledaren Johnny Hagberg till SVT Nyheter Väst.

Carl Johan Tham som bor i Göteborg är själv aktiv i många kulturföreningar i Skaraborg. I och med hans donation kommer nu de insamlade pengarna att räcka till att bygga orgeln. Men insamlingen fortsätter ändå för att även finansieringen av dekorationerna i barockstil ska lösas.

Planen är att bygga en stilkopia av greveparet De la Gardies pampiga barockorgel som revs på 1870-talet och ersattes med ett modernt instrument som i sin tur brann upp 1965.

– Utseendemässigt och klangmässigt kommer den att vara väldigt lik originalet. Det finns många bra fotografier från 1800-talet och bevarade delar som visar färgsättning och snideri. Sedan kan vi inte veta alla detaljer exakt, men det är ett förhållandevis traditionellt, tidstroget nordeuropeiskt instrument, berättade byggnadsantikvarie Robin Gullbrandsson i en tidigare artikel.

I den bästa av världar står orgeln klar 2023 eller 2024, men mycket har hängt på finansieringen. Men i och med den senaste miljondonationen från Carl Johan Tham är nu den delen löst.

LÄS MER: Nu rivs den gamla ”meccano-orgeln” i Varnhems klosterkyrka - samtidigt fortsätter jakten på försvunna originaldelar

LÄS MER: 100 000 kronor - så mycket sponsrar Arn-författaren Varnhemsorgeln med