Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer vårdpersonal behövs i Skara – annars riskerar semester att utebli: ”Vore katastrof”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Sommaren är här och innebär semester för många. Men för att även vårdpersonalen ska kunna få sin vila behövs det fler sommarvikarier i kommunen.

Till den första schemaperioden har man inte behövt dra in på någon semester för personalen inom hemvården och särskilt boende. Men Petra Vedebrand, avdelningschef för vård och omsorg i Skara kommun, befarar att det inte ska gå att bevilja tillräckligt med semester till nästa period.

– Jag vill verkligen inte behöva dra in någon semester. Det vore katastrof, säger hon.

Det är, som med mycket annat, coronapandemin som ställer till det. Eftersom personalen ska stanna hemma vid minsta symptom tar det hårt på bemanningen, och man har sett en ökad sjukfrånvaro. Sommaren är vanligtvis en svår period för vården att lösa bemanning, men i år blir det extra speciellt.

Därför uppmanar nu Vedebrand fler att söka jobb inom omsorgen. Det kommer in ansökningar allt eftersom, men hon skulle behöva utöka personalstyrkan med 20 personer för att känna sig trygg i bemanningen.

– Har man vårdbakgrund och körkort får man gärna söka. Vårdpersonalen har ett av Sveriges viktigaste jobb, konstaterar hon.

– Det är inte ens nödvändigt att ha körkort. Många turer görs med cykel, påpekar hemvårdaren Besim Dindic.

Besim upplever att personalstyrkan är flexibla nog för att klara av situationen som den är just nu. Men fler kollegor tackar han inte nej till, och även han ser gärna att fler söker sig till omsorgen.

– Jag tycker om mitt jobb. Jag har jobbat i industri innan, men nu är jag här och här vill jag vara tills jag går i pension.

Vanligtvis slutar kommunen att söka sommarvikarier efter ett tag, men i år kommer jobbannonsen att stanna uppe hela sommaren. Det kommer att finnas luckor att fylla för till exempel föräldrar som måste stanna hemma med sjuka barn, och för personal som sökt sig till vården då de blivit permitterade från sina ordinarie jobb, men nu får börja jobba som vanligt igen.

– Det är så klart bra att de kan komma tillbaka till sina jobb, men för oss blir det olyckligt när vi får avhopp, säger Petra Vedebrand.

– Jag är väldigt tacksam till alla som redan har sökt, men vi behöver fler. Om tre eller fyra veckor kan det bli kritiskt igen.