Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med en gemensam röst för ett blomstrande företagsklimat

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Visst behöver Skaraborg tala med gemensam röst. Näringslivsforum Skövde instämmer med föregående talare.

I Lars Niklassons, rektor för Högskolan i Skövde, debattartikel lyfter Lars Skaraborgsandan där vi av tradition går samman och talar med en gemensam röst. Vi på Näringslivsforum i Skövde arbetar aktivt för att, precis som Lars skriver, samlas och med en gemensam röst lyfta och driva gemensamma frågor framåt för att utveckla och utvecklas, tillsammans. För Näringslivsforum är ett blomstrande företagsklimat i Skövde och Skaraborg vår målsättning. Detta gör vi bland annat genom att samla näringslivet och med en gemensam röst vara en pådrivande, politiskt obunden förening, som ständigt lutar sig framåt!

För att skapa ett blomstrande företagsklimat är en förutsättning en naturlig koppling mellan skola och arbetsliv. Allt börjar i skolan och kan vi, som vår debattartikel hänvisar till, koppla på näringslivet redan vid prao har vi tagit ett stort steg i rätt riktning. Genom prao visa våra verksamheter och samtidigt, i ett tidigt skede, ha en dialog med skolan om behoven som näringslivet har. Ett exempel på behov idag är att få ungdomar, gärna även flickor, att välja teknik-/ingenjörsämnen. I Jönköping samarbetade näringslivet med Jönköpings universitet för att möta detta genom att bland annat informera/utbilda SYO-konsulenter på grundskolor, just för att det behöver göras tidigt och tillsammans.

När det gäller eftergymnasial utbildning är en utmaning vi står inför att många efter sina studier väljer att lämna Skaraborg. För att attrahera fler studenter samt få dem att vilja stanna efter sina studier och berika vårt näringsliv, behöver vi samlas och göra det tillsammans, även i ett tidigt skede knyta samman näringslivet med högskolan. Att studera en i näringslivsperspektiv efterfrågad utbildning och under studietiden skapa ett nätverk i form av praktik och extrajobb så ökar sannolikheten att stanna kvar i vår region och berika vårt näringsliv.

Vi behöver i dessa samtal också ha med oss perspektivet ”en levande och stolt stad” där vi måste diskutera och ständigt utveckla Skövdes attraktionskraft som en annan del i att få studenter att söka sig hit, skapa nätverk för att sedan stanna kvar. Detta samtidigt som vi tillsammans i Skaraborg ser vikten av vår högskola och dess vidareutveckling som helt nödvändig för att möta näringslivets kommande behov!

Vi på Näringslivsforum sätter oss mer än gärna kring det bord där vi med Skaraborgsandan fortsätter, med en gemensam röst, driva aktuella frågor och knyter samman skolan och arbetslivet. Det är så avgörande för att vi ska kunna möta våra kommande utmaningar med kompetens!

Kompetensförsörjningsgruppen i Näringslivsforum i Skövde genom,

Emil Larsson, Ledare Näringslivsforum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel