Laget från Falkenberg bestod av Emilia Larsson, Sebastian Sidehed och Marcus Nordengren, som till vardags återfinns på Prostens Pizza i Falkenberg.

Trion tog hem segern efter efter en tuff kamp mot de övriga sju finalisterna i tävlingen. Tvåa kom slutligen laget Hängmörat, medan Bubbis med vänner tog hand om tredjeplatsen.

Skärseldens vinnande meny bestod av en förrätt i form av råbiff på gransotad ryggbiff, creme på sotad lök och grädde, inlagda granskott, harsyra, skott och friterad gullrun.

Varmrätten i sin tur var en Helstekt slätvar i biff-fett, eldad spetskål, burre Blanc på rökgrädde och gran, sallad på sotad gulbeta, grillade bönor, picklad taggsvamp, medan den avslutande desserten omfattade italiensk maräng på honung, kompott på lingon och grillad fänkål, dinkel.

När juryn ätit sig igenom alla tävlingsrätterna kunde de sammanfatta segrarnas insats med följande motivering: ”Uppfinningsrika och kreativa i och på elden och de hann även med en tur till skogen.”

– I år har det varit en mycket jämn tävling och det vinnande laget har verkligen fått kämpa för sin seger. Det var att de tänkte lite utanför boxen som till slut avgjorde, säger juryns ordförande Lena Flaten strax efter att hon presenterat det vinnande laget.

– Den här tävlingen blir bara bättre och bättre och det har varit en fantastisk dag med riktigt hög klass på alla lagen. Det var en utmaning att få till elden i de hårda vindarna, men alla lyckades hantera det.

En stor publik strömmade till Sweden Outdoor Festival på Billingen där SM i utomhusmatlagning var en av helgens många aktiviteter. Efteråt kunde arrangörerna konstatera att allt hade avlöpt enligt plan och att man var mycket nöjda.

– Hela tävlingen med de sex deltävlingarna och finalen har fungerat mycket bra. Alla deltävlingsorterna har gjort ett gott jobb och det är roligt att vi nu på allvar fått upp tävlingen på en nationell nivå. Vår målsättning framåt är att lägga till ytterligare några deltävlingsorter. säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.

Läs mer: Se alla bilderna från SM-finalen