Henrik Gustafsson Nicander, som tidigare arbetat som officer på Trängregementet och Skaraborgs regemente, har startat ett annorlunda projekt där han fotar skägg med syfte att samla in pengar till forskning om prostatacancer. Han har efterlyst människor med skägg som han kan fotografera för projektet och responsen har varit stor.

– Från början var det här ett skolarbete och jag tänkte att jag kanske kan få ihop tio modeller. Men nu är det så många som 400 som har anmält sig från hela Sverige. Jag har blivit taggad att göra ett större arbete ju fler som ställer upp, säger Henrik Gustafsson Nicander.

Denna och nästa vecka fotar Henrik Gustafsson Nicander på Medborgarskolan i Skövde och han kommer även att resa runt i landet för att fota olika människor.

– Det har blivit stort den här veckan. Jag har bara hunnit fota 20-25 stycken än så länge. När jag kommer till större städer som Stockholm och Göteborg kommer jag att ha mer som drop-in, att jag ställer mig på ett fint ställe, säger Henrik Gustafsson Nicander, som då räknar med att kunna fota ett större antal människor.

En mindre utställning har hållits på Soldathemmet i Skövde under februari och 6 april blir det vernissage för en större utställning på Öppna galleriet på Skövde kulturhus. Till sommaren är tanken att ha en ännu större slututställning, troligen även detta i Skövde, och sedan ge ut en bok med bilderna. Alla intäkter ska gå till forskning om prostatacancer.

Meningen är att det ska vara en ren fotobok.

– Skägg är ju ämnet i boken, sedan är jag inte låst i att det ska vara män med skägg, utan söker även variationer, en skäggagam (en ödla) är till exempel med och sonen till en av modellerna är med i ett lösskägg, säger Henrik Gustafsson Nicander.

Skäggprojektet är inspirerat av Mustachkampen.

– Jag har blivit inbjuden till Mustaschkampen varje år, men jag vill inte raka av mig skägget. Ett stort skägg har tid och tålamod att odla och då är man inte så villig att raka av sig det. Jag har fått den reaktionen från andra att nu kan äntligen jag också hjälpa till, säger Henrik Gustafsson Nicander.

Vid Spring för livet på Billingen 1 maj, där pengar samlas in till Cancerfonden och Diabetesfonden, kommer Henrik Gustafsson Nicander, som själv även ska springa, att försöka samla ihop så många skäggiga löpare som möjligt som en del i projektet.