Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mål för vård i god tid sopas bort av pandemi

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skaraborgs sjukhus mål för att patienter ska få vård i god tid läggs nu åt sidan för att sjukhuset ska kunna fokusera på att möta den pågående pandemin.

Skaraborgs sjukhus har sedan tidigare beslutat att kraftigt minska den planerade vården för att kunna fokusera på att möta ett ökat antal patienter med covid-19 och ta hand om andra akuta fall. Nu har sjukhusets ordförande Pär Johnson (L) tagit beslut om att sjukhusets mål för tillgänglighet – att man inte ska behöva vänta för länge på operation, andra åtgärder eller besök – tillfälligt läggs åt sidan. Beslutet gäller tills vidare och ska omprövas varje vecka.

Ordföranden har tagit beslutet själv eftersom det är ett brådskande beslut som inte kan dröja och han har gjort det med stöd i kommunallagen. Frågan kommer upp på styrelsemötet för Skaraborgs sjukhus nästa vecka.

Lättare att anställa

På samma sätt har ordföranden tagit beslut om att ändra arbetssättet för anställningsprövning vid timanställningar. För att enklare kunna rekrytera undantas nu timanställningar från anställningsprövning. Anställningar kan göras via bemanningscenter eller direkt av verksamheter.

Under en del av förra året rådde anställningsstopp på Skaraborgs sjukhus, men det gjordes om till särskild anställningsprövning i december. Även detta beslut kommer till styrelsen i ett andraläge efter att ordföranden fattat beslutet själv.

Besparingar läggs åt sidan

Pandemin gör också att man på Skaraborgs sjukhus bedömer att man inte kommer att kunna genomföra planerade åtgärder för att få en ekonomi i balans. Obalansen i ekonomin bedömdes inför 2020 till runt -170 miljoner kronor.

Hur stor påverkan pandemin får på sjukhusets ekonomi är i dagsläget svårt att bedöma, enligt ekonomichef Åsa Ranbro Janssons tjänsteutlåtande.

”Verksamhetens chefer har fokus på att hantera och begränsa pandemins konsekvenser och arbetet med åtgärder för en ekonomi i balans har tillfälligt avstannat. ” står det i tjänsteutlåtandet.