– Det är tufft att ha det ekonomiskt svårt. När man dessutom vet att man inte har tillräckligt med foder till sina djur inför vintern, samtidigt som det är köer till slakterierna, blir det oerhört påtagligt, säger Sofia Karlsson, LRF:s ordförande i Västra Götalands län.

Det är allvarligt läge för hela lantbruksnäringen, anser organisationen. Långvarig torka i kombination med höga temperaturer har lett till brist på grovfoder som hö, halm och ensilage, dåliga skördar av spannmål, oljeväxter och andra grödor över hela landet, uppger man på onsdagen.

Relaterat till artikeln

Långa slaktköer, eftersom djurägare behöver minska på antalet djur, och omfattande skogsbränderna förstärker också krisen, menar organisationen.

Skaraborg är dock ett av de områden i landet som, enligt Sofia Karlsson, klarat sig bäst. Här föll mer regn i våras än på andra platser i Västra Götaland och det är relativt vanligt med lerjordar i området.

– Skaraborg är inte på något sätt opåverkat av krisen. Det är viktigt att betona. Torkan märks tydligt även där, men läget är allvarligare i Sjuhäradsbygden som har mycket vallar och Göta Älvdalen där brunnar sinar, säger hon.

Relaterat till artikeln

Bristande tillgång på foder oroar henne också. Årets första vallskörd var ”hyfsad”, bedömer hon, den andra ”väldigt dålig”.

Nu väntar man på en tredje.

– Normala år ger en tredje skörd i mitten av augusti, det är därför vi så väldigt gärna vill ha rikligt med regn nu. Får vi det finns en, om än liten, chans att vallarna hinner återhämta sig något. Men det måste vara en ordentlig rotblöta.

– Ibland kan vi till och med ta en fjärde vallskörd. Men det gör ingen i år.

Effekterna efter torkan drabbar också livsmedelsproduktionen, menar Sofia Karlsson.

Är någon gröda mer drabbad än andra?

– Nej, torkan verkar slå ganska så rakt över.

Normalt exporterar Sverige mycket spannmål, den möjligheten kommer inte att finnas i år. Det är också stor risk för lägre mjölkproduktion, säger hon.

– Vi räknar med att skörden av spannmål blir 30 procent mindre än normalt och vissa andra grödor mellan 50 och 60 procent mindre. Det får naturligtvis konsekvenser. Både för lantbrukare och konsumenter.

Krisen kommer också påverka tillgången på många livsmedel, tror ordföranden. Och inte bara de svenska.

– Det är också torrt i stora delar av norra Europa och i flera andra områden. Så priserna på livsmedel borde påverkas, fortsätter hon.

Hur har potatisen klarat sig?

– Det varierar nog. Men man har inte börjat ta upp den än så det återstår väl att se.

Mjölk och smör då?

– Det är väl rimligt att tro att vi kommer få en ganska kraftigt minskad produktion och att det påverkar tillgång och pris på båda livsmedlen.

Hon ser också en risk i att en försämrad likviditet bland landets lantbrukare påverkar möjligheten för vad de kan göra nästa år.

– Risken är stor att det svenska lantbruket blir påverkat under lång tid framöver. Men konsumenterna kan alltid göra stor skillnad för svenska lantbruket. Och just nu kan de göra ännu större skillnad, säger Sofia Karlsson.

På onsdagen öppnade LRF en stödlinje för sina medlemmar.

– Våra hårt prövade lantbrukare behöver stöd på många olika sätt, ett är att få möjlighet att prata med någon som lyssnar och kan hjälpa en vidare, förklarade förbundsordföranden Palle Borgström i ett pressmeddelande.