Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första patienten som fått vård på Skaraborgs sjukhus för covid-19

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

En patient med covid-19 har fått vård på Skaraborgs sjukhus. Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 ökar nu i Västra Götalandsregionen och det är en hård belastning på sjukvården. Vården förbereder sig för att vårda ännu fler som drabbas av covid-19 och ställer in planerad vård.

På fredag förmiddag fanns 29 patienter som vårdades inneliggande på sjukhus med covid-19 i Västra Götalandsregionen. 23 av dessa vårdades på Sahlgrenska universitetssjukhuset. En vårdades på Skaraborgs sjukhus och ett fåtal eller enstaka personer vårdades på övriga sjukhus i regionen.

Av de 29 patienterna vårdades 10 i intensivvård, samtliga på Sahlgrenska universitetssjukhuset. På torsdagseftermiddagen var det totalt 23 inneliggande i regionen.

– Det är en hård belastning på vården. Vården förbereder sig på ett ökat inflöde så att man kan ta emot fler patienter som vi förväntar oss de kommande dagarna och veckorna, sa Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen på en pressträff på fredagsförmiddagen som du kan se här nedan i repris.

En stor del av personalen är nu hemma med förkylningssymptom där man inte kan utesluta covid-19, vilket belastar vården, uppgav Ann Söderström.

Personal testas bara i begränsad omfattning, främst inom verksamheter som akut och ambulans, eftersom man inte har kapacitet att testa alla.

– Vi hoppas att vi inom några dagar kan testa snabbare, så att vi kan testa fler så att personal kan återgå, sa Ann Söderström.

Fältsjukhus på gång

Västra Götalandsregionen har gjort en hemställan till Försvarsmakten för att de ska sätta upp ett fältsjukhus med 20 platser för att öka tillgången på vårdplatser.

– Vården gör nu ett enormt arbete för att ställa om. Vi har redan idag ställt in mycket planerad vård, just för att vara beredda att ta emot sjuka, sa Ann Söderström.

Det finns beredskap för att utöka antalet intensivvårdsplatser, ett sätt är att använda operationssalar som är byggda på ett liknande sätt.

Det finns 207 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen.

– Det är viktigt att påpeka att efter förra veckans ändrade provtagningsstrategi där de med lindriga symptom får klara sig själva i hemmet kan det finnas ett stort mörkertal. Siffrorna speglar alltmer de som läggs in på sjukhus. Mer än hälften av fallen är i Göteborgsområdet, men vi har också fall spridda runt i vår region, sa Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Samhällsspridning

Det finns en samhällsspridning vilket innebär att det finns smittade personer som man inte kan förklara var eller av vem de har blivit smittade.

– Det vi vet är att de allra flesta som blir sjuka får mycket lindriga symptom, men en del kommer att få svåra symptom och behöva hjälp av sjukvården, sa Thomas Wahlberg.

Han betonade att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att begränsa och sänka hastigheten på smittspridningen.

– Dels för att minska belastningen på sjukvården, dels för att skydda våra sårbara grupper, äldre och andra i riskgrupp, sa Thomas Wahlberg.

Den viktigaste åtgärden för detta menar Thomas Wahlberg är att man stannar hemma från jobb eller skola när man är sjuk och återgår först efter två dagars symptomfrihet.

– Av de gamla är det många som är pigga, men även de måste tänka på att undvika eller minska på sina sociala kontakter, sa Thomas Wahlberg.

Han tryckte också på vikten av grundläggande hygienrutiner som att tvätta händerna.

– Men enkla medel kan vi göra mycket för att minska takten i smittspridningen, sa Thomas Wahlberg.

Inte tid för tjafs

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, betonade att regionen naturligtvis följer alla riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

– Nu är det inte läge att tjafsa politiskt eller med myndigheter, vi jobbar i enlighet med vad de säger, sa han.

Helén Eliasson (S), regionstyrelsens vice ordförande, deltog också på pressträffen.

– Jag vill tacka alla fantastiska medarbetare som nu gör sitt absolut yttersta när de ser till att hjälpa de som drabbas av viruset men även andra som är i behov av hälso- och sjukvård. Det går inte nog att berömma, sa hon.