Det sjunde och största litografisymposiet i Tidaholm invigdes i måndags och då öppnade utställningarna och deltagarna fick chansen att titta runt. Det var först under tisdagen programmet drog igång på riktigt, med ett fullspäckat schema.

Förmiddagen var full av föreläsningar och först ut var Jan af Burén, som berättade om färglitografins historia i Sverige. Att han fastnade för just litografi är ingen slump.

Litografin har ett magiskt element som inte finns i de andra formerna av grafik, menar han.

Jan har varit i Tidaholm och tycker att det är roligt att vara tillbaka och träffa likasinnade.

 Jag var här senast 1993 och då minns jag att vi åkte till Komålaren. Det är finfint att vara tillbaka, nästan lite högtidligt. Det är fantastiskt att Lars har fortsatt att jobba med detta, det är inget som gör sig självt.

Under förmiddagspasset följde föreläsningar av Bo Jemseby, Tabor Presse

Även Peter Stephan var väldigt tacksam och imponerad av det jobb Lars Lundqvist har lagt ner.

Symposiet är väldigt välorganiserat och både personligt och professionellt på samma gång. Lars håller sig lite i bakgrunden, men är en väldigt viktig person. Jag vill passa på att tacka honom för gästvänligheten, sa Peter.

Lars själv var nöjd med starten på symposiet.

Allt har fungerat jättebra än så länge. Men sedan händer det såklart saker ibland som gör att man får ändra lite i planerna.

Under eftermiddagen väntade fler seminarium, workshops och slutligen en föreställning med Ulla von Gemmingen och Michael Leslie. Lars berättar att även onsdagen blir händelserik.

Vi kommer att åka till Borås för att besöka Ålgårdens grafiska verkstad och Abecita konsthall. På kvällen anordnar "Litografins Vänner" fest på Marbodal Center.