Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindas långa väg tillbaka har börjat

Linda Ringblom är nyopererad och har börjat sin långa och smärtsamma väg tillbaka. – Natten till i dag var första gången hon fick sova ett antal timmar, säger maken Daniel som nu är tillbaka i Skaraborg.

Läkarna har bett henne att justera sängen så att Linda får sitta i ungefär 40 graders vinkel. De närmaste dagarna är också målet att hon ska försöka kliva ur sängen.

LÄS MER: Efter år av svåra smärtor - nu är nackskadade Linda opererad i Barcelona

LÄS MER: Lindas skador ännu värre

– Men alla vet att det återstår en lång rehabilitering, men nu känns det ändå som vi är på väg åt rätt håll. Perioden före operationen har varit en tuff period, fortsätter Daniel.

Samtidigt ringer telefonen i princip oavbrutet.

– Det handlar om personer som har varit nere och tagit hand om nackskador och personer som ska dit ner. Kan man bara hjälpa någon med lite råd är det positivt, menar maken.

Skadorna värre

Klart är att kotskadorna var värre än var till och med de spanska läkarna förutspått, men ingreppet gick bra.

– Vi ville också undersöka om det fanns förträngningar, en undersökning som sjukvården i Sverige inte ville utföra. Men vi bekostade den själva i Barcelona och det visade sig att de var ganska stora.

Förändring

Läkarna vill nu avvakta effekterna av operationen och se om tillståndet förändras. Tanken är att Lindas kotor ska sjunka ihop något så att hon får en mer normal ställning.

– Tanken är att den typen av operation eventuellt skulle kunna genomföras om ett år eller liknande.

Men en smärtorsak tycks ha försvunnit vid ingreppet.

– Linda har haft väldigt ont i vänster arm och vänster axel, så ont att hon vaknat av våldsamma smärtor om hon råkat vända sig i sömnen. Det var tydligen nerver som hamnat i kläm, men nu är de borta och hon såg över en timma på den.

Daniel Ringblom konstaterar samtidigt att läget är stabilt.

Startade med olycka

Det hela började när Linda Ringblom stannade bilen för att släppa fram gående på ett övergångsställe. En förare bakom henne uppmärksammade inte situationen och brakade rätt in i de framförvarande fordonen.

– Det blev en rejäl smäll och huvudet kastades tillbaka och jag fick våldsamma smärtor i nacken, har Linda tidigare berättat.

Olyckan inträffade den 12 juni 2003 och de senaste sexton åren har hon kämpat med att få sjukvården att förstå hennes smärtor och problemen med att få ett vanligt liv att fungera.

Nu kan det vara åtgärdat.