Målaren tyckte nästan att Lina Isaksson var knäpp. Skulle hon ha den storblommiga tapeten - i hela rummet?

Jo, det skulle hon.

Och den bredrandiga på alla väggar i rummet intill. Och den grårutiga i köket, också det angränsande. Den gröna med liljekonvaljer i hallen, den småblommiga i ”blomrummet”.

Och så fortsätter det även på övervåningen. Färgglada fjärilar i sonens rum, diskret mönstrat i sovrummet och till och med på toaletten i trappavsatsen halvvägs upp sitter det en blommig tapet.

Tapeter är faktiskt ganska tåliga, säger Lina Isaksson om valet att tapetsera även i ett badrum.

Men vi backar ner för trappan igen och börjar i hallen. Den med de gröna, liljekonvaljmönstrade väggarna, som är det första som möter den som kliver in i familjen Isakssons hem.

Lina beskriver den som en viskning om husets genomgående tema: grönt och blommigt.

Det var helt självklart att vi skulle tapetsera när vi köpte huset. Du får en sådan ombonad känsla med tapeter. Och så blir du glad av att ha mönster runtomkring dig, jag tycker att det är jättebehagligt. Vitt var aldrig aktuellt, förutom i inre hallen där vi målat vitt för att skapa ett lugn mellan rummen, säger hon.

Inredningsintresset har alltid funnits där, men vurmen för tapeter föddes på riktigt när Lina läste en KY-utbildning till inköpare inom textil i Borås. Efter utbildningen fick hon drömtjänsten som designkoordinator på Sandbergs Tapeter. Därifrån gick hon vidare till rollen som kontorsansvarig för den Göteborgsbaserade mäklarfirman Alvhem.

Det var också där hon jobbade när hon gifte sig med David. Göteborg var deras bas och de hade just köpt en etagelägenhet i Bagaregården i kraftigt renoveringsbehov. Som av en händelse fick de syn på det gula huset på Villagatan i Huskvarna.

Vi hade varit på bröllopsresa och skulle hämta vår hund hos mina föräldrar i Tenhult. Så fick vi syn på annonsen i tidningen och kände bara att det var vårt hus.

En måndagskväll kort därefter åkte de från Göteborg för att titta på huset. Säljarna var ett par i 90-årsåldern och huset var – liksom etagelägenheten - i enormt stort behov av renovering. Kanske var det det som gjorde att det aldrig blev någon budgivning, de två andra intressenterna föll bort ganska snart och till slut återstod bara Lina och David.

I november 2012 tog de över huset men först i maj 2013 flyttade de in. Då var lägenheten färdigrenoverad och såld och huset inflyttningsklart tack vare hantverkares hjälp.

Den storblommiga tapeten i familjens tv-rum, den som målaren trodde skulle vara en fondvägg, är kanske den mest iögonfallande och också den som är Linas personliga favorit. En wow-tapet, helt enkelt.

Men man kan inte ha wow-tapeter i alla rum, då tröttnar man. Om man gillar blommigt kan det vara bra att bryta med något grafiskt.

Just det har hon gjort, både i köket och i matsalsrummet som ligger i fil med tv-rummet. På väggarna där sitter en bredrandig tapet i vitt och dovt turkost. Något helt annat än det blommiga men som ändå knyts samman tack vare att samma färger plockas upp. Det är tack vare det som det blir harmoniskt istället för brokigt, menar Lina.

Man behöver inte vara exakt i tonerna, men det ska kännas att det hör ihop. Att få ihop en röd tråd är det svåra men också det roliga, säger hon.

Hon förespråkar heltapetserade rum eftersom fondväggar tenderar att bli platta. Och för den som är sugen på att testa men inte riktigt vågar, har hon ett konkret tips:

En hall är jättebra att börja med om man vill försöka skapa lite wow-känsla. Där sitter man ändå inte så mycket.

LÄS MER:

Sofie spontanköpte ett slott

Restaurangkänsla i Jennifers kök