Många svenskar åker till Thailand, men att lifta hela vägen till Sydostasien får sägas vara ett tämligen unikt sätt att ta sig dit.

Mathias Risberg och Tommie Gyllin, från Örnsköldsvik respektive Kumla, inledde sin resa i mars i år och har redan hunnit avverka stora delar av Europa.

Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Ungern, Rumänien, Bulgarien och Turkiet är några av länderna som de har liftat sig igenom.

Det har gått jättebra. Vi har verkligen tagit oss tid att upptäcka länderna. I Turkiet stannade vi i två månader, berättar Mathias Risberg.

I sommar har de tillfälligt satt sin resa på paus, bland annat för att spela in ett tv-program som ska sändas i Kanal 5.

Och innan det bär av mot Thailand igen passar de på att lifta runt lite grann på hemmaplan.

I helgen gjorde de ett stopp i Tidaholm. Anledningen stavas Forest Star Festival som arrangeras i skogarna utanför Gate.

Det är därför vi är här. Och så tyckte jag att Tidaholm var ett fint namn på en stad, säger Mathias.

Vägen till Thailand kommer att gå via Iran, Pakistan, Indien, Nepal och Burma. Någon tidsplan finns inte.

Om det tar ett halvår eller tio månader, det får tiden utvisa. Vi vill lära känna de här platserna.

Känner ni er verkligen trygga med att lifta runt i de här länderna?

Vi väljer att se de goda i människan. Om en på 1000 vill dig illa så finns det 999 som är snälla och vill dig väl. Folk är i grunden godhjärtade, och det spelar ingen roll var i världen du befinner dig, säger Mathias, som liftade på egen hand i åtta och ett halvt år innan han inledde resan mot Thailand tillsammans med Tommie.

Jag har varit runt i hela världen och har nästan aldrig känt mig otrygg.

Vad tilltalar dig med den här livsstilen?

Det är framför allt alla möten med människor. Många av mina bästa vänner har jag träffat när jag har liftat, säger Mathias Risberg.