Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarnas gensvar om #mittskara

 
#Mittskara
Visa alla artiklar

Vi ställde en fråga till er läsare i en krönika den 29 mars i år. Finns det hopp för Skara? Gensvaret lät inte vänta på sig. Här är ett urval av allt som sagts i diskussionen om #mittskara den gångna veckan.

Skara har de senaste dagarna fått motta många kärlekshälsningar från sin befolkning. Till stor del som en motreaktion på den relativt sett mörka och onyanserade bild som spridits i den senaste tidens debatt och i storstadsmedia.

"Om alla hjälps åt och ta fram det som är bra med vår stad att få fram guldkornen natur, kultur, småskaligheten nära till allt. Får vi en positiv spiral. Givetvis finns det också saker som vi ska jobba med, men det blir lättare om man ser det positiva också."

"Alla vi som bor här i Skara måste tänka att det är vi som gör staden och ser till att den blir levande!"

Så skriver ett par av alla de som den senaste veckan kommenterat vår krönika samt en lång rad Skarabors egna texter om #mittskara.

Att staden har utmaningar verkar många läsare vara överens om. Här är några tankar:

"Skara är en stad som är bra att ha små barn i. Men sen är Skara helt dött. Skara är en stad som inte investerat i sin framtid. Utan klamrat sig fast i sin forntid/historia."

"Det vore trevligt med mer barnfamiljer under veckosluten i olika uteaktiviteter."

"Skara har en stark identitet - men samtidigt en identitetskris."

"I Skara är det nära till allt vare sig man går, cyklar eller åker bil. Men det är inte nog för att man ska stanna i Skara. Vill man handla kläder, elektronik o.s.v så åker man till Skövde p.g.a. ett bättre utbud på affärer för unga och äldre. I Skövde har de ju också fördelen med tågen som gör det enklare att resa o.s.v. Så Skara har allt lite att jobba på. Men det Skara definitivt har som inte Skövde har är den mysiga känslan av att det är en stad med historia som än inte byggts bort p.g.a. storstadshysteri."

Just handelsutbudet för yngre och de med mindre i plånboken är också återkommande. En läsare skriver:

"Hur kul är det som ungdom att handla i skara?? Finns bara tantklädesbutiker.. förutom Aberdeen .. dom satsar både för ungt och äldre .. bästa butiken som finns .. så jaa.. vi har mkt att ta tag i Skara.. "

Många återkommer också i diskussionerna till frågan om otrygghet. En del känner sig inte alls otrygga, samtidigt som andra faktiskt gör det:

"Skara har ju fått ett väldigt dåligt rykte och mkt stämmer. Det har blivit mkt värre här...jag skulle aldrig gå ut efter kl. 18 på stan.."

Många ser också en och samma lösning för att få bukt med den upplevda otryggheten Till skillnad från exempelvis 80-talet är det idag få som rör sig i vår stad. Det måste det bli ändring på:

"Oavsett stad eller samhälle, det blir säkrare och tryggare ju fler som väljer att faktiskt vara ute. Om ni av någon anledning känner er otrygga, gå ut i sällskap med någon eller prata med någon i telefon under tiden. Men spä inte på den upplevda otryggheten genom att aktivt se till så det blir färre som rör sig ute, det förlorar vi alla på i längden"

"Jag tänker inte låta "buset" ta över. En kan ju inte sitta inne och trycka. Är det ingen som vågar gå ut, vinner "buset". Nä ut och rör er på stan"

Men för att få ut folk på stan, måste det också finnas saker som lockar...

"Vad ska man göra ute i Skara på kvällen? Det finns ju ingenting. Nån måste sätta lite liv i staden, så att fler börjar röra sig ute på kvällarna. Det är i viss mån politikernas ansvar, men i ännu högre grad helt vanliga människors, initiativförmåga kallas det, och det verkar det saknas i Skara just nu."

Flera förundras också kring vad det egentligen beror på att städerna runtomkring oss växt och utvecklats på ett sätt man inte upplever i Skara. En av dem skriver:

"När jag var yngre var Skara, Skövde, Lidköping rätt likvärdiga (åtminstone upplevde jag det så) men vad hände sen? Skövde och Lidköpings växer ju enormt, men Skara känns som det stått still."

Svaret på frågan om det finns hopp för Skara, verkar övervägande landa i ett "ja". Att det finns folk som är beredda att jobba för det är också helt klart. En av dem skriver:

"Nu vänder vi det här tillsammans."

Slutligen en läsare som gör sitt för att öka trivseln i vår stad. För ibland kanske det räcker med ett enkelt "hej".

"På senare tid har det blivit vanligare att vi hälsar när man möter personer som man inte känner, utan kanske har mött då och då. Väldigt trevligt tycker jag!"

Fortsätt diskutera Skaras utmaningar och vilka idéer du har för att utveckla staden. På sociala medier kan du använda #mittskara