Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen säljer omhändertagna hästar

Länsstyrelsen säljer nu hästar som tagits om hand på grund av vanvård. Det är första försäljningen sedan myndigheten tog över ansvaret från polisen.

Den första juni tog Länsstyrelsen över ansvaret för att ta hand om vanvårdade djur.

Nu annonseras de första djuren ut, två hästar, en shetlandsponny och en arab, Ponnyn får vi reda på är redan såld när vi pratar med Lena Hultqvist som är jourhem åt hästarna.

– Shettisen är gammal, 16 år, och snäll och gullig men han är såld.

Arabstoet, cirka 1,50 i mankhöjd, är fem år men inte inriden,

– Hon är snäll och lätt att hantera men den som köper henne bör vara erfaren och klara av att rida in henne, säger Lena Hultqvist.

Länsstyrelsen har nyligen gjort en upphandling ned jourhem frö smådjur. Nu ska man göra en upphandling av jourhem för större djur.

Karin Lundberg är chef för enheten för veterinär- och djurskydd.

Hon berättar att för varje omhändertaget djur görs en bedömning av djurets hälsa och annan status som till exempel vad den har för lynne. Bedömningen görs av länsveterinär och det handlar om att bedöma om djuret är lämplig att säljas eller inte. Ibland kan djuret vara i så dåligt skick att man istället kommer fram till att det är bättre att avliva det.

– Kravet vi ställer på köparen är att den inte ska vara belagd med djurförbud. Länsstyrelsen anger i annonsen ett värde på hästen, sen är det upp till köparna att lägga bud.

– Försäljningssumman använder vi till att täcka våra kostnader, exempelvis för uppstallningen i jourhem. Blir det pengar över tillfaller det personen som djuret omhändertogs hos.