Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långa Skaratraditioner kring julefrid och nyår ställs om och ställs in: "Smittan finns överallt"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Traditioner som Julefridens utblåsande på julafton och nyårsfyrverkerier vid stationen få stå över i sin vanliga form coronaåret 2020.
– Vi har tydliga indikationer på att det är ett fortsatt allvarligt läge, även i Skara kommun. Smittan finns överallt nu, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

I ett kommunalt protokoll från år 1713 finns traditionen om Julefridens utblåsande nedtecknad. Seden pågick fram tills i mitten på 1800-talet då den upphörde. Men år 1976 togs den upp igen och under alla påföljande år har Skarabor i hundratal samlats på julaftonens tidiga kväll för att bland annat höra proklamationen om julefriden läsas upp. Huvudbudskapet i den är att julefrid ska råda i Skara under 20 dagar.

I år blir det ingen samling av fullt förklarliga skäl. Men budskapet ska ändå nå alla som vill.

– Vi kommer att förinspela Julefridens utblåsande och sända det på julafton så att alla kan ta del av det digitalt istället. Det är en lång tradition som vi fortsätter, men på ett annat sätt detta år, säger kommunens kommunikationschef Peter Blom.

Sändningen kan ses på kommunens hemsida och pågår klockan 16.30-16.55 på julaftonen.

Årets nyårsfirande ställs däremot helt in. Fyrverkerierna brukar samla en mycket stor mängd Skarabor vid tolvslaget nere på stationsområdet.

– Vi håller på att titta på om vi kan göra någonting annat. Men vi ska inte göra sådant som samlar människor, vi vill att Skaraborna ska vara hemma och undvika kontakt, säger Peter Blom.

Inför årets julhelg finns också andra orosmoment.

– Vi fick en information av kriskommunikatören att samtalen till jourhavande präst ökat med 40 procent sedan i våras. Det får oss att fundera över hur vi kan tänka inför julhögtiden kring våra ensamma äldre. Det kan vara bra att påminna om att ett telefonsamtal kan vara den bästa julklappen, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Vad gäller smittläget i kommunens verksamheter har man fortsatt en bekräftat smittad av covid-19 på Vallehemmet i Axvall. I övrigt hade på onsdagen ingen smitta konstaterats kopplat till andra särskilda boenden eller hemvård. Omsorgen är dock fortsatt pressad, där ligger sjukfrånvaron just nu på nästan 10 procent.