Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspris till Stekosterian: ”Brinner för fler arbetstillfällen i en levande landsbygd”

Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd utsåg den 14 maj vinnarna av Unga Landsbygdspriset i Väst 2020. Den första av vinnarna presenterades den 29 maj i samband med prisutdelning: Filip Larsson och Sara Runsten som driver Stekosterian i Skara.

Priset delas ut till personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag. Den huvudsakliga omsättningen ska vara på landsbygden eller i tätort med högst 10 000 invånare. Det kan handla om traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter bland annat nyskapande och drivkraft, ekonomisk framgång, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen. Det delas årligen ut två pris på 25 000 kr vardera.

2020 har varit ett starkt år med många imponerande nomineringar, menar nämnden. Totalt har det kommit in 19 nomineringar med god geografisk spridning i Västra Götaland, jämn könsfördelning och stor variation av branscher och affärsområden.

Priset delas ut för sjätte året i rad och har instiftats för att bidra till att mobilisera och synliggöra ungt företagande och stimulera ny kreativitet på landsbygden. Landsbygdsdefinitionen innefattar i praktiken hela Västra Götaland förutom de 20 största tätorterna.

Juryns motivering:

”Årets pristagare är nominerade för tredje året i rad och har år efter år visat på utveckling i sitt företagande. Filip och Sara startade upp sin verksamhet med en vision om en ny produkt, en ekologisk och svensk motsvarighet till halloumi.

Från en matvagn, till eget mejeri, till att leverera till kända restauranger, har Filip och Sara nu lyckats sälja in sin produkt till dagligvaruhandel. Pristagarna var tidigt i branschen med sin idé och efterfrågan har ökat enormt vilket har gjort det möjligt att bygga ut och anställa.

Filip och Sara brinner för fler arbetstillfällen i en levande landsbygd. De värnar om sin småskalighet och vill skapa samhällsnytta genom att som små aktörer vara förebilder och erbjuda marknaden fler alternativ.

Årets pristagare tänker på alla aspekter av hållbarhet i sitt företagande, bidrar till innovation på landsbygden samt inspirerar andra unga. Filip och Sara tar ställning för svenskproducerade och miljövänliga livsmedel med sin produkt – Hokus Pokus Filliostus!”