Ett annat problem är att 70 procent som drabbas är över 70 år. Under samma tidsperiod har det dessutom gjorts 16 bedrägeriförsök, men där har den uppringda stått emot.

Anna-Karin Kjellgren spelar också upp ett samtal mellan en av bedragarna och en 90-årig man. Mannen som ringt upp är mycket påstridig och vill att pensionären ska plocka upp sin bankdosa, så att han skicka en kod.

– Syftet var givetvis att komma över bankkoderna och kortnummer, men den utsatte vägrade att lämna sådana uppgifter över telefon, konstaterar Anna-Karin.

Söker uppmärksamhet

Det är huvudorsaken till att man nu via media vill uppmärksamma många äldre i förebyggande syfte.

Brottsförebyggaren har också ett antal tips på hur man kan undvika att falla för bedragarnas många trick;

Lägg på luren direkt, så är många problem lösta. Banker ringer aldrig upp och vill ha koder.

Lita inte på den som ringer upp.

Leta upp numret som ringt dig för en extra kontroll.

Ring banken på en gång och fråga om de försökt kontakta dig. Berätta vad som hänt och polisanmäl sedan, även bedrägeriförsök är intressanta.

Stora belopp

Det kan dessutom handla om mycket stora belopp.

I Sverige har man fått in 5 000 anmälningar och 225 000 000 kronor är borta.

– Bedragarna har också upptäckte en ny målgrupp, yngre personer som inte kan så bra svenska och inte är förtrogna med det svenska banksystemet, fortsätter Kjellgren.

Sprängde liga

Nyligen sprängde man också en stor liga, där 37 personer omfattades av utredningen.

• Det tre huvudmännen fick 2 år och elva månader i fängelse.

• Tre dömdes till villkorlig dom.

• 31 personer sysslade med penningtvätt

Många av dem ska också betala skadestånd.

– Genom egna underrättelser och att titta på vad de mer är dömda för så vet vi att den här verksamheten finansierar annan grov brottslighet. Det handlar bland annat om narkotikahandel och grova vapenbrott, konstaterar Robert Moosberg som arbetar med förebyggande arbete.

Operation "Dimma"

I början av september 2018 beslöt polisens Noa – nationella operativa avdelningen – att starta en nationell särskild händelse med fullt fokus på telefonbedrägerierna. Operationen går under namnet "Dimma" och betyder också att polisen får mer resurser till den här typen av brott.

Vet ni vart pengarna tar vägen när bedragarna kommit över dem?

– De kan hamna utomlands samma dag som de stjäls, ofta sker det också i flera led, konstaterar Moosberg.

– De kan hålla på intensivt i tre veckor i exempelvis Skövdeområdet. Sedan går det över till ett annat område och då är det lugnt i Skövde. Det går i vågor och när det är lugnt kan vi tro att det är över, men så kommer de tillbaka igen inflikar Kjellgren.

På nationell nivå har den här typen av brott minskat något, men det går i vågor.

– I Skaraborg var de på väg upp igen senaste vi kontrollerade. Tyvärr är det här inte ett brott som går att informera, men lyckas vi förhindra några är det också bra.

Läs svårt att knäcka telefonbedragarna