Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturstaden Skara har stängt sitt bibliotek

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

En biblioteksbesökare ifrågasätter nu strategin i Skara, som enda kommun i Skaraborg har valt att hålla lokalerna stängda.

Skara har som enda kommun i Skaraborg stängt sina bibliotekslokaler för allmänheten. Samtidigt har man utökat servicen till äldre i ”riskgruppen” via beställning och hemleverans av bokbeställningar. Hemleverans är ett bra beslut.

Ett bibliotek är mer än böcker och tidskrifter, det fyller också en social funktion för många människor, inte minst i dessa tider. Att bara räkna antalet lån som en framgång anser jag vara ett något snävt betraktelsesätt.

Att lokalerna skulle utgöra en potentiell smittospridare med så hög risk att det föranleder ett beslut om stängning väcker en del frågor. Vad jag kan förstå är det ytterst sällan det förekommer mer än 500 personer samtidigt på biblioteket i Skara. Dessutom är ju barn och ungdomsavdelningen skild från ”vuxenavdelningen” och tidningsrummet. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk distansering (armlängds avstånd) och handtvätt borde inte vara något problem i bibliotekets lokaler. Finns det kanske andra skäl?

Såg på Folkhälsomyndighetens hemsida att finns gratis affischer att ladda som rör avstånd och handtvätt!

Att regeringen gjorde undantag för exempelvis bibliotek och simhallar i förordning 2020:114 säger oss något, kanske, att dessa verksamheter anses vara så samhällsnyttiga så de bör värnas så långt som tänkas kan.

Detta drastiska beslut, tagit på tjänstemannanivå, borde enligt min mening föregåtts av en diskussion och eventuellt beslut inom Kulturnämnden, alltså i ett bredare demokratiskt sammanhang där för och nackdelar vägts in.

Biblioteksbesökare som önskar snar öppning

Kulturchefen svarar om stängt bibliotek

Jag förstår att du vill att vi öppnar bibliotekets lokaler. Det vill vi också! Visst är det en viktig social mötesplats, men det är fysiska möten som vi ska undvika just nu. Det råder social distansering på grund av coronapandemin och den fantastiska generationsöverskridande mötesplats som våra två stora bibliotek i Skara normalt fungerar som, är inget vi kan rekommendera. Biblioteksbyggnaden där folkbiblioteket ligger genomgår dessutom en ombyggnation och renovering med mycket borrande i väggar och tak. Så biblioteket som en plats för studier och läsning kan vi inte heller rekommendera i dagsläget.

Allmänna sammankomster med över 50 personer är förbjudna sedan den 29 mars, därför är evenemang och utställningar inställda.

Innan vi stängde bibliotekslokalerna hade vi stora grupper av pensionärer och barnfamiljer som blandades. För att framförallt skydda pensionärerna införde vi istället nya arbetssätt under de vanliga öppettiderna för att upprätthålla basen i biblioteksverksamheten. Vi tar in beställningar och leverera böcker, filmer, tidskrifter och andra medier i påse till alla (inte bara de i riskgrupp) utanför biblioteket i friska luften. På så sätt håller vi igång servicen. Som du säkert förstår kräver detta arbetssätt mycket personal och vi har fått förstärkning.

Eftersom personalen lägger ner mycket tid och kraft så är det tillfredsställande att vi har fått flera nya låntagare och att så många av våra återkommande låntagare har anammat både detta, för oss, nya arbetssätt och de digitala tjänster som biblioteket erbjuder och att fortsätta låna, trots att lokalerna är stängda.

De låntagare som vi pratar med och träffar i dörren är nöjda och förstår situationen. Skolklasser (mindre grupper) kommer fortfarande på särskilda besök till biblioteken. För medborgerliga frågor håller kontaktcenter i stadshuset i Skara öppet. Tidningshörnan är dock stängd.

Innan pandemins utbrott hade vi ca 500 låntagare på besök per dag på folkbiblioteket i Skara. Utställningen Bok & Lek i Gamla biblioteket besöktes av i genomsnitt 100 personer per förmiddag.

Men om vi håller ut och håller oss hemma så hoppas vi att pandemin snart är förbi och att vi då kan införa utökade öppettider på biblioteket genom att addera meröppet till verksamheten som planerat.

Åsa Veghed, kulturchef i Skara kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel