Carlos Romero Cruz examensföreställning Zebrafinken är en reflektion över identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida skildras tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld. I höst åker Zebrafinken på Riksteaterturné och den 17 november gästar föreställningen Skara.

Zebrafinken är Carlos Romero Cruz examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola. Föreställningen, i regi av Klas Wiljergård, utspelar sig när den fiktiva Carlos går på högstadiet och har hyllats av både press och publik.

Jag hade länge tänkt på vad jag ville att min examensföreställning skulle handla om och fastnade ganska snabbt för idén om en instängd fågel. Den skulle fungera som en metafor för den instängda självkänslan. Men hur gestaltar man sig själv utan stämpla sig som offer? För mig var det viktigt att föreställningen skulle vara rörande men samtidigt också underhållande. I detta skede så tog jag in Carnita Molida, säger Carlos Romero Cruz, i ett pressmeddelande.

Zebrafinken är en egenskriven monolog och Carlos Romero Cruz rör sig snabbt mellan rollerna.

Publiken får möta publikvärden Carnita Molida, den svenska glamourösa latinan som tar för sig. Men det blir även ett möte med pojken Carlos bästa vän; fågeln Pontus, hans högstadielärare och det tuffa grabbgänget.

Jag kan än idag känna hur den tråkiga, tuffa och gråa högstadietiden gör sig påmind och hämmar mig från den jag är. Tonåren är ju en tid där man är i ett slags limbo mellan barn, ung vuxen och vuxen. Att hitta och forma sin identitet men också vara snabb så andra inte sätter finger på vem och vad man är innan man själv vet om det. Det fanns mycket att hämta från den tiden och jag insåg snabbt att det skulle bli en väldigt privat föreställning. Det känns jättekul och spännande att få åka på turné med den här föreställningen och det känns viktigt att den får spelas i mindre städer där man sällan ser en föreställning med hbtq tematik och drag, säger Carlos Romero Cruz.

Den 17 november gästar Zebrafinken Skara och Rosers salonger. Arrangör är Skara riksteaterförening.

Regissören Klas Wiljergård, som bland annat var med i filmen En man som heter Ove och har fått Tôrparpriset, gick estetiska programmet/teater i Skara. Efter föreställningen som Skara teaterförening bjuder eleverna på estetiska programmet/teater på Katedralsskolan på, kommer han att stanna kvar och samtala med dem.