Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot uteblivna operationer: ”Det kommer att bli fruktansvärda vårdköer”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Operationssjuksköterskan Susanne Wieland vid Skaraborgs sjukhus Falköping är kritisk till hur omställningen för att möta covid-19 görs. – Vi vill inget hellre än att operera, säger hon. Enligt sjukhuset är omläggningen av verksamheten nödvändig för att möta en annalkande anstormning av patienter.

Skaraborgs sjukhus har beslutat att kraftigt begränsa planerad vård för att kunna ställa om sjukhusets resurser till att prioritera ett befarat ökat antal covid-19-patienter. I detta innefattas att sluta med operationer som inte är akuta.

– Man planerar för värsta scenariot. Det är bra att man planerar, men jag kan inte begripa att man sätter planen i verket nu, säger Susanne Wieland, operationssjuksköterska som arbetar vid Skaraborgs sjukhus Falköping.

– Vi vill inget hellre än att fortsätta göra operationer. Nu står halvakuta operationer och väntar. Hur länge kan vi skjuta på alla patienter? Det kommer att bli fruktansvärda vårdköer som aldrig betas av, säger Susanne Wieland.

Personal flyttas

Personal har i stor utsträckning nu skickats till Skövde från Falköping, något som Susanne Wieland ifrågasätter.

– Nu vill man koncentrera allting till Skövde och Lidköping, när vi ser att vi skulle kunna göra ett bättre jobb om vi får vara ”hemma” på vårt sjukhus. Här känner sig personalen hemma, vi hittar knappt i Skövde, säger hon.

På ett mindre sjukhus menar Susanne Wieland att risken för patienter liksom för personal att smittas är mindre, då man möter färre personer.

På måndagen arbetade endast Susanne Wieland och en undersköterska på Dagkirurgiskt centrum i Falköping. Normalt är det fyra operationslag och 20-23 personer i tjänst på centrumet. De två som är på plats på måndagen förbereder för tisdagens operationer då tre operationslag och runt 15 personer kommer att vara på mottagningen i Falköping. Det pratas om att ha öppet i Falköping en dag i veckan för subakuta operationer, vilket är operationer som bedöms vara nödvändiga att utföra inom 14-30 dagar.

”Ingen evidens”

Skaraborgs sjukhus chefläkare Christer Printz har svarat på frågor från tidningen via mejl. Hur mycket personal som kommer att byta arbetsplats pågår fortsatt planering kring.

– Det finns inget självändamål att flytta personal – men i och med att vi just nu inte gör några planerade operationer så kommer våra medarbetare att få tjänstgöra vid andra enheter än där det normalt jobbar. Detta gäller all verksamhet inom Skaraborgs Sjukhus, svarar chefläkaren.

Hur ser ni på synpunkten att det är bättre ur smittsynpunkt att ha verksamhet kvar på ett mindre sjukhus som i Falköping än att koncentrera till Skövde och Lidköping?

– Skaraborgs Sjukhus måste värna alla patienter och utifrån tillgänglig resurs för bästa möjliga avvägande. I en tid då vi måste hushålla med resurser kan det bli så att vi måste koncentrera verksamhet för att kunna ge så säker vård som möjligt.

Att koncentrera bästa möjliga kompetens ger oss förutsättningar att klara av det svåra läge som ligger framför oss. Alla frågor om smitta utgår från vårdhygien och de riktlinjer som finns. Det handlar hela tiden om det enskilda vårdmötet och att man som vårdpersonal följer de riktlinjer som finns.

Att det skulle vara bättre att bedriva vård vid en mindre enhet jämfört med en större finns det ingen evidens för vad vi känner till. Som sagt - överordnat är följsamhet till de vårdhygieniska riktlinjerna – oavsett storlek på enheten.

Fokus på akut vård

Skulle man kunna utföra operationer i Falköping nu?

– Nu har vi fullt fokus på att förbereda oss för det som är i hela världens blickfång och vi kommer att ta hand om alla som behöver akut vård. För tillfället får det som är mindre akut anstå, svarar Christer Printz.

Hur ser ni på kritiken mot att man inte gör operationer?

– Vi måste ställa om verksamheten för att vara förberedda för att ta emot den förväntade anstormningen av covid-19 patienter. För att klara av det måste vi ge vår personal möjlighet att gå bredvid och att få sina kunskaper i akuta tillstånd uppdaterade. Detta är en patientsäkerhetsfråga, för att vi skall kunna ge våra mest behövande patienter bästa möjliga vård, svarar chefläkaren.

Enligt Christer Printz skjuts inte heller subakuta operationer, operationer som bedöms som nödvändiga att utföra inom 14-30 dagar, upp utan genomförs inom 30 dagar.

Vilka konsekvenser kan det medföra att operationer skjuts upp?

– Det kan naturligtvis innebära mycket stor besvikelse och faktiskt fortsatta svårigheter för den enskilda patienten, exempelvis för den som har behov av en knä- eller höftoperation. Det är bara vård som kan anstå som blir senarelagd. Vi beklagar verkligen att vi måste göra dessa tuffa prioriteringar, men det ser tyvärr likadant ut i hela Sverige, svarar Christer Printz.