Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens nya besked - namnger äldreboenden som utsatts för smitta

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

När coronaviruset härjade som värst på äldreboenden i Skara kommun i somras valde man att inte gå ut med vilka boenden som drabbats. Det fick kommunen också kritik för. Nu har ett nytt beslut tagits.
– Vi gör det av hänsyn till de anhöriga, säger kommundirektören.

Frågan om hur man ska informera om ett särskilt boende drabbats av smitta utan att röja patientsekretessen har inte varit enkel. Men nu anser sig Skara kommun ha hittat en framkomlig väg.

– Från och med nu kommer vi att tala om vilket boende som är utsatt för smitta för att besökarna ska kunna känna sig trygga när de besöker någon närstående på boendet, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Att ett boende är utsatt för smitta kan innebära flera saker: att en brukare testats positivt, att personal testats positivt eller att någon som varit på boendet, exempelvis en anhörig, har testats positivt för covid-19.

Kommunen kommer i sin information inte uppge på vilket sätt boendet utsatts. Man kommer alltså inte gå ut med om det handlar om smitta bland brukare, eller hur många brukare som är smittade. På det sättet kommer man heller inte att röja patientsekretessen.

– Det innebär att så fort vi säkerställt uppgifterna så får anhöriga till brukare den informationen via en direktrapportering från enhetschefen, säger Gustaf Olsson.

Anhöriga ska få informationen först, den kommer sedan läggas upp på kommunens webb.

– När faran är över gör vi samma sak.

Att kommunen nu hittat en väg att informera om smitta på boenden känns bra, menar Gustaf Olsson.

– Vi känner ett ansvar. Vi kan inte ha på vårt samvete att anhöriga besöker ett boende där det finns anknytning till smitta.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Nej det var det inte. Men vi har vänt på det några dagar för att känna att det blir rätt.

På onsdagseftermiddagen fanns inga uppgifter om att något särskilt boende i kommunen utsatts för smitta.

– Vi har inte fått några sådana indikationer idag, men det handlar om sekundaktuell information, säger Gustaf Olsson.

Läget kan snabbt förändras och oron finns att smitta återigen ska leta sig in på äldreboendena. Inte minst efter att besöksförbudet hävdes den 1 oktober.

Samtidigt ser man en ökad smittspridning i landet i åldersgruppen 20-49 år.

– Det i kombination med att vi hävt besöksförbudet, den ekvationen blir svår eftersom det är den åldersgruppen som besöker våra äldre. Om de inte är försiktiga kan det bli riktigt illa.

Smittspridningen av covid-19 inom hemvården, som fick sex bekräftat smittade brukare inom loppet av en vecka, har nu stannat upp. På onsdagen var antalet nere på tre smittade.

Kommunens förhoppning är att omsorgen ska bli helt smittfri.

– Men vi ser en ökning på äldreboenden i Sverige och risken att det gäller även Skara är överhängande. Därför är vår uppmaning till våra medborgare att inte slappna av utan att fortsätta följa de råd, riktlinjer och rekommendationer som kommer ut, säger Gustaf Olsson.