Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tar höjd för ryktesspridning och skadegörelse när smittan ökar

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Det blir allt tydligare vilka prövningar som den här pandemin för med sig. På flera ställen i Skaraborg ökar skadegörelsen och i Skara har kommunen noterat viss ryktesspridning när det gäller smittade grundskolor.
– Det är viktigt att vi har örat mot backen, säger kommunikationschef Peter Blom.

Under onsdagens pressträff betonade kommundirektör Gustaf Olsson att smittläget är fortsatt allvarligt, men en ljusglimt i den annars så dystra prognosen tycks ändå vara att inga ytterligare fall av covid-19 bekräftats inom Skaras äldreomsorg.

– Som det är nu finns ingen smitta på de särskilda boendena utan det är enbart en person inom hemvården. Vi påbörjade en omfattande smittspårning i måndags och nu börjar provresultaten att trilla in, men än så länge har ingen mer, varken brukare eller personal, testats positivt, säger kommunens MAS Anette Svensson Nordlander.

Hon berättar att uppemot 70 personer testats och att kommunen försöker vara generös med provtagningen för att inte missa någon eventuell smitta. För samhällsspridningen är fortsatt påtaglig, liksom gemene mans oro för att själv drabbas.

– Hädanefter kommer vi att vara mer lyhörda för ryktesspridning, framförallt när det gäller skolorna. För några veckor sedan hade vi det på en av våra grundskolor och det är viktigt att vi har örat mot backen och en bra dialog med vårdnadshavarna när det gäller det här, säger kommunikationschef Peter Blom.

Ett annat, betydligt allvarligare uttryck för den frustration som många upplever i dessa tider är den ökade skadegörelsen som flera kommuner i Skaraborg ser just nu. Skara har hittills varit förskonat, men Gustaf Olsson menar att man tar signalerna på stort allvar och berättar att nya restriktioner inför jul och nyår kommer under nästa vecka.

– Ute i Europa och världen ser vi att kurvan börjar mattas av, men inte i Sverige vilket förstås är oerhört allvarligt. Vi befinner oss i ett fortsatt svårt läge, säger han.

Som en del i de allt stramare restriktionerna där fler och fler försiktighetsåtgärder vidtas, håller kommunen på att spela in en instruktionsfilm till personal inom barn- och utbildningsförvaltningen om hur man använder skyddsutrustning på rätt sätt.

– Framför allt handlar det om förskolepersonal som måste kunna använda utrustningen om något barn visar symptom, säger Peter Blom och tillägger att den kommer bli klar inom de närmsta dagarna.

Däremot sjunker den generella sjukfrånvaron i kommunens verksamheter. Förra veckan var frånvaron bland personalen 7,5 procent, men under onsdagen låg man på 6,5.

– Vi kan inte säga vad det beror på. Omsorgen står fortfarande för den största andelen och där följer man kurvan, men orsaken till den minskade sjukfrånvaron är ännu för tidigt att säga något om, säger Gustaf Olsson.