Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kraftsamlar inför hävt förbud: "Det blir inga svängdörrar"

Artikel 762 av 766
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Från och med den 1 oktober hävs besöksförbudet på landets äldreboenden. Nu är det upp till varje kommun att lösa anhörigas besök på ett säkert sätt.

Inga fall av covid-19 finns idag inom omsorgen i Skara. Verksamheten har nu klarat sig lång tid utan smitta och så hoppas man naturligtvis att det ska förbli.

Men om man lyfter blicken ser man dock att en andra smittvåg sprider sig ute i Europa, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

– Därför är vi i Skara nogsamma med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Samtidigt står alltså omsorgen nu inför en ny utmaning när besöksförbudet på äldreboendena hävs om några veckor.

– Många tror att då är dörrarna öppna och man är välkommen in, men vi är skyldiga att se till att det sker på ett säkert sätt.

Just nu jobbar man hårt med att ta fram rutiner för hur besöken ska kunna ske utan att riskera att smitta kommer in på boendena.

– Det finns ingen tydlig vägledning från nationellt håll kring hur det ska gå till. Men jag vill poängtera att det blir inga svängdörrar, säger Gustaf Olsson.

Kommunen står inför en tuff kommunikationsuppgift.

– Anhöriga kommer att få information om hur det kommer fungera i god tid. Man kan också ringa sitt boende om man har frågor och funderingar, säger kommunens kommunikationschef Peter Blom.

I övrigt ligger sjukfrånvaron bland kommunanställda fortsatt på en något förhöjd nivå, men utan att påverka några verksamheter. Sjuktalet låg under början på veckan på 7,9 procent, vilket är en minskning med 0,5 procent från hur det såg ut för en vecka sedan. Coronatesterna fortgår också, där skolpersonal utgör majoriteten.

– Men inom skolan har vi inte fått några positiva svar, berättar Gustaf Olsson.