Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen i nytt krismöte – här är de nya beskeden

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Kommunens krisledningsgrupp har återigen träffats för att stämma av läget kopplat till coronaviruset och de utmaningar man står inför. Bland annat ska man nu kolla av hur sommarbemanningen ska lösas om många blir sjuka. Men ska också fråga Röda Korset om hjälp med att organisera alla frivilliga som vill hjälpa till på olika sätt.

Krisledningsgruppen konstaterar också att det just nu efterfrågas mycket information kopplat till coronavirusets följdverkningar för kommunens verksamheter. Men i många fall inväntar Skara såväl som alla andra kommuner direktiv uppifrån, innan de kan ge några svar. Bland annat rör det hur man ska prioritera platser för 15-timmarsbarn inom barnomsorg med hemmavarande föräldrar. Likaså gäller frågor om hur skyddsutrustning ska fördelas.

– Just nu har vi skyddsutrustning, och om inte läget blir jättetufft tror jag att vi kommer att klara oss säger Skaras kommundirektör Gustaf Olsson.

I måndags vädjade kommunen till företag som kan ha skyddsutrusning att dela med sig av detta till omsorgen.

– Ett företag har nappat än så länge och bidragit med ansiktsmasker. Det är jättebra och vi är oerhört tacksamma för det, säger Gustaf Olsson.

Sommarbemanning ses över

I dagsläget är personalläget fortfarande stabilt och under kontroll i Skara kommun.

– Vi ser en liten ökning av den totala frånvaron bland vår personal. Den ligger just nu lite förhöjt inom omsorgen, men inte på ett sådant sätt att vi får några begränsningar.

Men läget kan ändras snabbt och Skara kommun förbereder sig nu för hur man ska lösa sommarbemanningen i ett läge där många är sjuka.

– Vi säkerställer att vi har folk i tjänst vid en utökad frånvaro.

Kan det bli tal om att anställda får skjuta upp sin semestern?

– Vi tittar på alla möjligheter, det viktigaste är att vi löser vårt uppdrag.

Frivilliga krafter ska organiseras

Under onsdagens krisledningsmöte beslutades också att kommunen ska försöka få till ett samarbete med Röda Korset i Skara.

– Vi har många föreningar exempelvis som hör av sig till oss och vill bidra med handkraft, det kan handla om att handla mat åt äldre exempelvis. Det är jättepositivt, men vi vet inte vem som ska hantera och organisera dessa, säger Gustaf Olsson.

Därför ska man i veckan försöka få till ett möte med Röda Korset.

– På centralt håll har man pratat om att upprätta en överenskommelse med dem om ett nödnummer för de som är 70-plussare. Nu ska vi se vad vi kan göra lokalt. Röda Korset kanske kan vara de som håller i frivilligkontakterna.

Nästa möte med krisledningsgruppen kopplat till coronavirusets utmaningar sker på fredag.